Vanessa Rudjord

- Jeg fikk helt panikk

Vanessa Rudjord (47) åpner opp om bruk av testosterontilskudd.

VANESSA RUDJORD: Rudfjord forteller at hun har mistet mye hår. Arkivfoto: Andreas Fadum / Aller media.
VANESSA RUDJORD: Rudfjord forteller at hun har mistet mye hår. Arkivfoto: Andreas Fadum / Aller media. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Oi, helvete, det var halve parykken som kom i kammen nå.

Det sier Vanessa Rudjord (47) i en podkast-episode av «Synnøve og Vanessa», som ble publisert i slutten av oktober.

Hun snakker om en dag hun sto i dusjen, og gredde ut «svære hårtufser» fra hodet. Raskt konkluderte hun med at hårtapet måtte skyldes testosterontilskuddet hun hadde begynt på noen måneder tidligere.

- Så da tenkte jeg: «Herregud, er det det som begynner å skje nå, at jeg mister håret fordi jeg har tatt testo?» Så da fikk jeg helt panikk.

Dagbladet har forsøkt å komme i kontakt med Rudjord, foreløpig uten hell.

- Øke sexlysten

Heldigvis er det ikke bare negative effekter Rudfjord skal ha merket. I podkast-episoden forteller hun også om tykkere og lengre vipper.

Så hva er egentlig greia? Er alt dette bivirkninger av testosterontilskudd?

- Man kan få maskulint hårtap, men det kommer helt an på hvor stor dose man bruker, sier Mette Haase Moen, gynekolog og professor emerita, til Dagbladet.

GYNEKOLOG: Mette Haase Moen. Foto: Privat.
GYNEKOLOG: Mette Haase Moen. Foto: Privat. Vis mer

I 2020 fikk 3600 kvinner utskrevet testosteron i Norge, ifølge Tidsskriftet. Indikasjonen for testosteronbehandling til kvinner er redusert sexlyst etter overgangsalderen.

- Vi gir det spesielt til kvinner som har fjernet eggstokkene, utdyper Moen.

- Da faller ikke bare østrogennivået, men også nivået av testosteron som produseres i binyrer og eggstokker. Når dette faller vil mange miste sexlysten og føle seg slappe. Ved naturlig overgangsalder er det først og fremst østrogennivået som faller, og ikke testosteronnivået i like stor grad.

Holder man seg innenfor et normalt testosteronnivå vil ikke kvinner få bivirkninger av tilskudd, men dersom man overskrider dosen kan man få dypere stemme, maskulin behåring, maskulint hårtap, akne og større klitoris, opplyser Moen.

- Vi har ikke langtidsstudier på effekten av testosterontilskudd hos kvinner, sier Moen og utdyper:

- Det finnes heller ikke et preparat som er laget spesielt for kvinner. Derfor benyttes et middel som er designet for menn, bare i lavere dose. Det gjør at det kan være vanskelig å dosere riktig, og derfor er det viktig at kvinner blir fulgt opp av lege som kan kontrollere blodnivåene deres underveis.

- En virvelvind

Rudfjord har ikke bare tatt tilskudd av testosteron. KK har tidligere har omtalt at influenseren også har gått på østrogentilskudd.

- Dag to var som å få en virvelvind i hus. Jeg ryddet alle rom, alle skap, vasket. Men det jeg kjente meg mest igjen på var at jeg begynte å kjefte på folk (..) Og da kjente jeg at ja, jeg er tilbake - jeg har blitt meg selv igjen og ikke redd for noen ting.

Ni av ti kvinner opplever bedring av hetetokter med behandling, skriver Helsebiblioteket, men påpeker også at behandling kan øke risikoen for enkelte alvorlige bivirkninger - selv om den for de fleste kvinner er svært liten. Blant annet har tidligere forskning vist at hormonbehandling kan øke risikoen for brystkreft, blodpropp og hjerneslag i liten grad.

TRAKK SEG: Vennegjengen Synnøve Skarbø, Vanessa Rudjord og Pia Tjelta skulle etter planen åpne en klinikk sammen. Foto: Julie Pike / Nomi Vis mer

Omdiskutert

Funnene er imidlertid omdiskutert i seinere tid, og i en kronikk publisert i Tidsskriftet for norsk legeforening, mener kronikkforfatterne at retningslinjer bør endres slik at flere kvinner kan få hormonbehandling lenger.

- Nyere studier viser at kvinner som starter menopausal hormonterapi i 50-årsalderen har overveiende positive helseeffekter. I debatten, som har vært dominert av risiko for brystkreft og slag, glemte man at hormonterapi reduserte forekomsten av beinskjørhet, tykktarmskreft og diabetes, skriver forfatterne.

- Bedre livskvalitet

Tidsskriftet får støtte fra en nyere artikkel publisert i Sykepleien tidligere i år. Her skriver gynekolog Helena Enger at det er helsefremmende å bruke hormonterapi mot overgangsplager så lenge man starter hos friske kvinner under 60 år, eller hos friske kvinner som har hatt sin siste menstruasjon for mindre enn ti år siden.

- Problemet er at de fleste kvinner ikke vet dette. Mange er redde og forbinder bruk av all østrogenbehandling med brystkreftfare og død, skriver hun, men understreker at kvinner som bruker hormonterapi i overgangsalderen har lavere sykelighet og dødelighet seinere i livet enn kvinner som ikke bruker hormonterapi.

- I tillegg er det påvist en bedre livskvalitet uten store overgangsplager.

- Diskutert i flere årtier

Østrogentilskudd blir først og fram brukt mot hetetokter og søvnvansker i overgangsalderen, bekrefter Moen.

Hvorvidt dette øker risikoen for brystkreft, blodpropp, men også slag og demens, har vært diskutert i flere årtier, forteller hun.

- Risikoen avhenger av hva slags hormonpreparat man bruker.

Ifølge gynekologen anbefaler man ikke østrogentilskudd til kvinner mer enn ti år etter menopause eller etter fylte 60 år. De skal dessuten gå på lavest mulig dose og kombinere tilskuddet av østrogen med gestagen for å ikke øke risikoen for livmorkreft.

- Vi anbefaler også at man får hormontilskudd gjennom plaster, spray eller gel framfor tabletter. Det reduserer risikoen for blodpropp.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer