Hugh Grant

Kritikken renner inn

- Jeg kunne ikke hatet det mer.

HUGH GRANT: Skuespillerlegenden er aktuell med filmen Wonka i midten av desember. Foto: NTB
HUGH GRANT: Skuespillerlegenden er aktuell med filmen Wonka i midten av desember. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

15. desember har kinofilmen «Wonka» lanseringsdato i Norge. En ny filmatisering av Roald Dahl-klassikeren «Charlie og sjokoladefabrikken» fra 1964.

Blant de mest sentrale rollene i filmen er julas store mann, selveste Hugh Grant (63). 63-åringen spiller nemlig rollen som umpa-lumpa i den nostalgiske spillefilmen, som utspiller seg innenfor de fire veggene i Willy Wonkas ikoniske sjokoladefabrikk.

Det er 27 år gamle Timothée Chalamet som spiller Wonka.

Men, helt siden skuespillercasten og rollene ble offentliggjort på seinsommeren i år, har ikke kritikken latt vente på seg for den ellers riktig så populære Grant.

DANSER JULA INN: Hugh Grant som dansende statsminister i «Love Actually». Reporter: Marte Nyløkken Helseth Vis mer

Årsak? De fiktive umpa-lumpene er blitt spilt av kortvokste i tidligere filmatiseringer av filmen. Og Hugh Grant? Han måler rundt 180 centimeter.

Ble krympet

«Mange skuespillere føler vi blir skjøvet ut av bransjen vi elsker», sa briten George Coppen, kjent fra «Artemis Fowl», til BBC.

«Identifiserer Grant seg som kortvokst nå?», fnøs amerikaneren Jason Acuña, kjent fra «Jackass», på TMZ. Adressa har også omtalt saken.

Situasjonen ble heller ikke noe bedre da det ble kjent at Hugh Grant er krympet digitalt for rollen som umpa-lumpa, og at figuren hans på skjermen er blitt utstyrt med fysiske egenskaper som er karakteristiske for kortvokste som har akondroplasi (den vanligste formen for kortvoksthet med forandringer i skjelettet, journ.anm.).

FILMLANSERING: Timothee Chalamet som spiller rollen som Wonka og Hugh Grant som umpa-lumpa. Bildet er tatt i forbindelse med en pressekonferanse denne uka i London. Foto: NTB
FILMLANSERING: Timothee Chalamet som spiller rollen som Wonka og Hugh Grant som umpa-lumpa. Bildet er tatt i forbindelse med en pressekonferanse denne uka i London. Foto: NTB Vis mer

Dette er gjort med filmteknikken motion capture, som er en type bevegelsessporing. Det fikk for øvrig Mark Povinelli, skuespiller og leder for en amerikansk organisasjon for kortvokste til å se svart:

- De forsøker å opprettholde fysikken hos kortvokste, men visker vekk det autentiske, noe som er bekymringsfullt. Det er derfor man tenker «ja, men dette er som en fysisk versjon av blackface», uttalte han ifølge The Guardian.

Tar til seg kritikken

Og det kan virke som at Grant både har tatt til seg kritikken - og er enig i mye av tilbakemeldingene selv. Han har nemlig i seinere tid uttalt at det var «miserabelt» å jobbe på denne måten.

- Du får på deg en slags tornekrone som er veldig ukomfortabel. Jeg lagde mye bråk rundt det. Det er en ubehagelig prosess hvor de bruker 16 forskjellige kameraer mot meg. Jeg visste verken hvor jeg var eller hva som skjedde.

Men Grant ga seg ikke. Han gikk inn i rollen med rak rygg for å blidgjøre regissør Paul King og kollegene.

- Jeg gjorde mitt beste, understreket han. Og da jeg trodde det verste var over, ble jeg kontaktet to måneder seinere om å gjøre det igjen. Og så to måneder seinere – igjen. Og dette pågikk i to år. Jeg kunne ikke hatet det mer.

Ikke verdt det

Under en pressekonferanse i forbindelse med filmpremieren i London denne uka, skal Grant til sin store frustrasjon ha sagt at han gjennom hele innspillingen var usikker på om han skulle spille med hele kroppen, eller om det bare var ansiktet med. Det skriver blant annet den britiske avisa The Independent.

Det skal han heller aldri ha fått noe ordentlig svar på, til tross for hvor mange ganger han spurte underveis.

- Og helt ærlig, sånn som kroppen ble seende ut på skjerm … alt ble erstattet med animasjon, sa han under pressekonferansen.

I spørsmål fra salen om han synes alt var verdt det til slutt, var Grant rask med å svare:

- Nei, ikke egentlig!

Og med det humret alle hans medskuespillere og regissør for filmen, som inkluderer blant andre Timothée Chalamet, Calah Lane, Matt Lucas, Rowan Atkinson, Olivia Colman og Rufus Jones. Regissør er Paul King.