Negler:

Slik endte Fridas negler

- Når man har fått allergien, blir man ikke kvitt den - og bare én dråpe er nok, advarer hudlege.

NEGLER: Frida Brejnholt (19) fikk en allergisk reaksjon etter hjemmemanikyr. Foto: Privat
NEGLER: Frida Brejnholt (19) fikk en allergisk reaksjon etter hjemmemanikyr. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

De siste åra har flere aktører spesialisert seg på å selge startpakker med kit som gjør det mulig å gjøre manikyr hjemme. I Danmark meldes det om en firedobling av salget de siste åra.

Sentralt i manikyren står gelélakk, en tykk neglelakk-gelé som påføres neglene.

Nå advarer flere eksperter om bruk av dette produktet, etter en markant oppsving i antall personer som har utviklet akrylallergi.

- Vi er gått fra enkelte tilfeller i 2010 til en 10-20-dobling i bare én hudavdeling. Og det er bare toppen av isfjellet, sier professor og senterleder for Videnscenter for Allergi, Hud og allergiavdelingen på Herlev og Gentofte Hospital, Jeanne Duus, til TV 2 Echo.

Gelélakk er en tykk neglelakk som er basert på en akrylgelé man påfører neglene – og herder med en liten UV-lampe som følger med i hjemmepakkene. Den er basert på akryl, som er svært allergifremmende i flytende form.

ADVARER: Da Laura Davis hadde brukt et geléprodukt i noen uker, begynte plutselig neglene å løsne. Video: Laura Davis. Reporter: Andrea Viland Ask Vis mer

Kjente smerter

En av dem som ivrig kastet seg over et hjemmekit, var danske Frida Brejnholt (19).

I tre måneder gjorde hun hyppig manikyr med produktene i hjemmekitet - inntil hun en dag kjente smerter i fingrene der hun hadde gjort manikyren.

Da hun tok gelélakken av, kom den store overraskelsen.

FØR: Bildet er gjengitt med tillatelse av TV2 Echo og Frida Brejnholt. FOTO: Privat
FØR: Bildet er gjengitt med tillatelse av TV2 Echo og Frida Brejnholt. FOTO: Privat Vis mer

Under lakken hadde neglene skiftet farge til blå. Under neglene var det store sår, som fikk negletuppene til å gro oppover.

- Det så helt forferdelig ut, forteller hun til TV 2 Echo.

Bare bitte små mengder av den flytende akrylgeleen på huden før den rekker å herde, kan gi livslang allergi, ifølge ekspertene.

Noe som er fort gjort om du kommer i skade for å påføre lakken utenfor neglen, bruker feil UV-lampe eller ikke herder lakken lenge nok, forklarer hudlege Duus.

- Du skal bare ha én dråpe av lakken på huden, så kan du bli allergisk. Og når man har fått allergien, blir man aldri kvitt den.

SLIK SÅ DE UT: Bildet er gjengitt med tillatelse av TV2 Echo og Frida Brejnholt.
SLIK SÅ DE UT: Bildet er gjengitt med tillatelse av TV2 Echo og Frida Brejnholt. Vis mer

- Vi advarer mot bruk av gelélakk. Da er nok vanlig neglelakk tryggere, selv om en kan finne allergiframkallende stoffer også her, sier hudlege Kim M.A. Sandberg Endre ved Hudklinikken i Oslo. Han er overlege ved Seksjon for hudsykdommer på OUS-Rikshospitalet.

- Dette er en viktig sak, understreker han.

Han har inntrykk av at gelélakk blir stadig mer utbredt, og er spesielt bekymret over at hjemmekitene selges på flere nettsteder som er populære blant barn og unge.

I et halvt år gikk Frida med knyttede never og skammet seg over de stygge hendene. Etter at hun testet negativt for sopp, sendte hun bilder til en hudlege, som mente hun hadde fått en allergisk reaksjon etter nærkontakt med det kjemiske stoffet akrylat, som altså finnes i gelélakken.

Hudlege Sandberg Endre understreker i likhet med den danske professoren faren ved å bruke gelélakk hjemme.

BEKYMRET: Hudlege Kim M. A. Sandberg Endre. Foto: Privat
BEKYMRET: Hudlege Kim M. A. Sandberg Endre. Foto: Privat Vis mer

- Gelélakk inneholder ulike akrylater som kan være både irriterende og allergiframkallende i kontakt med huden, særlig før herding. Herdingen skjer gjerne med en UV eller LED lyskilde. Ved hjemmebruk vil risiko for allergi og UV-relaterte skader i huden være spesielt høy grunnet hyppig bruk og manglende trening.

- Vi ser jevnlig pasienter med kronisk håndeksem forårsaket av akrylater, og deler danskenes bekymring. Akrylater ble faktisk kåret til «contact allergen of the year» i 2012. At bruken nå likevel ser ut til å øke, blant annet ved bruk av gellakk, gir grunn til bekymring, sier Sandberg Endre.

Negletekniker Eszter Bak i neglsalongen Kolors Nail Studio i Oslo understreker:

- Jeg tror ikke gelélakk-manikyr er fienden, men mangelen på kunnskap.

GODE RÅD: Eszter Bak er både negledesigner og gründer. Hun slår et slag for mer informasjon både om farene ved gelélakk og om hvordan det kan påføres tryggere ved hjemmebruk. Foto: Privat
GODE RÅD: Eszter Bak er både negledesigner og gründer. Hun slår et slag for mer informasjon både om farene ved gelélakk og om hvordan det kan påføres tryggere ved hjemmebruk. Foto: Privat Vis mer

Salongen spesialiserer seg på manikyr med gelélakk. Årsaken til allergi-økningen tror hun skyldes at stadig flere fikser neglene selv med ulike hjemmekit for dette - og at det ikke følger god nok informasjon med.

- En annen grunn til økt allergi, kan også være at noen neglsalonger velger billige produkter for å spare kostnader. Dette er produkter som inneholder tøffere ingredienser, sier Bak.

Gelélakken kommer i mange forskjellige varianter med litt ulik ingrediensliste, men alle inneholder det allergifremmende stoffet akrylat i større eller mindre grad, både i hjemmesettene og i salongene.

Bak og hennes salong har aldri opplevd at klienter har utviklet allergi, hevder hun, og tror det har sammenheng med at hun gjør grundig research før hun velger produktene hun bruker i neglestudioet.

Hun mener også at god utdannelse av negleteknikerne er viktig.

- Alle våre teknikere er svært dyktige og erfarne. I disse dager er det å bli negletekniker så mye mer enn bare å male negler, hvis vi ønsker å yte trygge tjenester.

Neglegründeren hører ofte fra kunder at tenåringer har bestilt gelélakksett, og prøvd å gjøre neglene hjemme.

ADVARER: Da Laura Davis hadde brukt et geléprodukt i noen uker, begynte plutselig neglene å løsne. Video: Laura Davis. Reporter: Andrea Viland Ask Vis mer

- De er ikke klar over hvor mange forskjellige måter det kan gå galt på, så vi prøver alltid å forklare farene ved det, og utdanne dem så mye som mulig for å forebygge infeksjoner, allergier og ødelagte negler.