John Fogerty tilbake tilbake til Oslo

LOS ANGELES (Dagbladet): Mandag 14. september står John Fogerty på scenen i Oslo Spektrum igjen, vel ett år etter sin glimrende comeback-konsert. Mens du venter kan dulytte til live-CD-en «Premonition» og blinke ut tv-konserten på NRK 17. juni.

Det gikk nesten 30 år før han orket å spille noe fra tida med Creedence Clearwater Revival, men man kan trygt slå fast at Forgerty nå er tilbake for godt.

- Jeg kommer aldri til å glemme den mottakelsen jeg fikk i Skandinavia i fjor. Å spille i pøsende regn for et publikum som synger med på hvert eneste ord, som jeg gjorde på Roskildefestivalen, var et av de store høydepunktene i mitt liv, sier en rørt John Fogerty.

Bitter

Han snakker om hvordan det føles å oppdage at han fortsatt har et stort og ivrig publikum, selv etter et fravær som ifølge ham selv varte i 30 år.

Nesten så lenge er det siden den da 24 år gamle Fogerty lot Creedence Clearwater Revival seile sin egen sjø og ble soloartist, samtidig som han konsekvent nektet å røre ved Creedence-katalogen.

I begynnelsen av sin karriere hadde nemlig California-bandet solgt opphavsrettighetene til sine sanger til plateselskapet, og bitterheten Fogerty følte over dette gjorde det til slutt umulig for ham å skape musikk.
Så godt som hele 90-tallet gikk med til å komme over denne psykologiske kneika i stor nok grad til å fullføre fjorårets «Blue Moon Swamp», hans første soloplate på elleve år. Plata kostet Warner nesten seks års studiotid. Under den påfølgende verdensturneen, som også førte ham til Norge, var han omsider i stand til å innlemme de gamle Creedence-klassikerne i spillelista igjen. Samtidig reiser tidligere bandkolleger rundt under navnet Creedence Clearwater Revisited. Seinere denne måneden kommer de til Norge.

Flodbølge

- Jeg har ingen illusjoner om at folk skal forstå hvor vanskelig det var for meg å vedkjenne meg mine egne sanger igjen, smiler Fogerty beskjemmet.

- Men fra den aller første konserten oppdaget jeg at dette dreide seg om noe mye større enn meg og mine problemer. Jeg hadde ingen idé om hvor sterke reaksjoner jeg skulle få på disse låtene. Det var ikke bare høflig applaus, men en emosjonell flodbølge fra salen. Hver eneste kveld. Hadde jeg bare visst at folk brydde seg så mye...

- Det føles som om jeg våknet opp og var 25 år igjen, og at dette var året etter at Creedence oppløste seg. Men jeg ser jo at jeg er blitt gammel nok til å vinne Grammy-priser, smiler Fogerty, som fikk prisen for årets rockplate i mars.

Fornærmelse

Sangene hans lyder akkurat likedan, enten man hører dem på «Premonition» eller på 30 år gamle Creedence-singler.

- Det er den riktige måten å gjøre dem på, sier han enkelt.
- Jeg har alltid jobbet sånn. Låtene blir små deler av personligheten min. Når noen kommer for å høre «Born On The Bayou» nå, ville det vært en fornærmelse å spille den med masse keyboards eller sære jazzarrangementer. Dersom noen har ventet i 30 år på dem, fortjener de å høre dem som de husker dem. Derfor er arrangementene hellige. Vil jeg vise hvor mye flinkere jeg er blitt på gitaren, får jeg heller gjøre det i noen av de nye låtene, sier han videre.

- Publikumsreaksjonene under turneen i fjor gjorde det klart for meg. Disse låtene kom ut av meg, og det er meg folk vil se synge dem - ikke Saul Zaentz, poengterer Fogerty. Hans livslange hat til Zaentz er et av rockens mer nevrotiske mysterier, all den tid Creedence-generalen later til å mene at forretningsmannen burde gitt fra seg de lukrative rettighetene av rent humanitære grunner. Dette inntrykket blir bare sterkere jo mer tid man tilbringer i Fogertys selskap. Det blir mer og mer tydelig at han på mange måter ter seg som en åtteåring med sin naive entusiasme og lave terskel for frustrasjon.

Ny plate

Om dagens musikk og konkurransen fra den yngre generasjon, sier Fogerty:

- Jeg liker en hel masse av det som skjer i dag. Jeg liker til og med noe av det Chemical Brothers og Prodigy gjør, men bare i små porsjoner. Det jeg hører mest på er band som Third Eye Blind, Oasis og the Verve, for ikke å snakke om Sublime. De lager musikk jeg føler meg beslektet med. Det er rock'n'roll, og det har jeg litt peiling på. Så når jeg går i gang med min neste plate, kommer den til å inneholde elementer fra band som dette. Men om noen andre enn meg legger merke til dem, er jeg ikke sikker på - så fortrolig føler jeg meg nemlig med det de gjør allerede.

- Jeg håper å ha en ny plate ute om halvannet års tid, sier Fogerty. Han mener seg i stand til å skrive fire- fem låter i uka så fort han får litt armslag fra markedsføringen av «Premonition»:

- Jeg trives best når jeg jobber. Det er en verdifull tid å bruke livet mitt på, og jeg tror jeg kan love at jeg fra nå av har tenkt å være artist på heltid, som en livsstil.

  • Billettsalget til høstens konsert starter førstkommende lørdag på Posten.