16-åring utløser rettighetsstrid på nettet

TROMSØ (NTB): Er det en krenkelse av opphavsretten å legge ut pekere til musikk på internett? Hjemmesiden til en musikkinteressert 16-åring fra Tromsø har utløst en intens rettighetsdebatt der jurister, internett-leverandører, rettighetsorganisasjonen Tono og universitetsekspertise står mot hverandre.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Etter å ha funnet 167 hjemmesider med såkalte hyperlinker til ulisensierte musikkspor på servere i USA, sendte rettighetsorganisasjonen Tono i forrige uke en henvendelse til 16-åringen i Tromsø og hans internett-leverandør Trollnet på Finnsnes med krav om å stenge siden.

16-åringen Knut stengte umiddelbart siden som inneholdt 94 pekere til musikkspor. Trollnet på sin side søkte sammen med andre leverandører juridisk bistand for å få avklart rettighetsspørsmålet. Tono hevder at leverandøren har et selvstendig ansvar for å stenge sider med ulisensierte musikkpekere idet de blir gjort klar over forholdet.

Rystelser

- Denne saken har skapt rystelser hos internett-operatørene i Norge. Den griper helt inn i grunnvollene på det som er internett. Poenget er at det ikke ligger musikk på hjemmesiden til 16-åringen, men pekere til servere som inneholder musikk, sier daglig leder Tommy Thorvaldsen i Trollnet til NTB.

Han får støtte hos websosiologen Ingar Roggen som leder undervisningen i web-sosiologi ved Universitetet i Oslo.

Pekeansvar

Tono på sin side får full oppbacking av professor i rettsinformatikk Jon Bing. Ifølge Bing kan både 16-åringen og Trollnet ha et pekeansvar for linkene til musikksporene.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer