Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

16-åring utløser rettighetsstrid på nettet

TROMSØ (NTB): Er det en krenkelse av opphavsretten å legge ut pekere til musikk på internett? Hjemmesiden til en musikkinteressert 16-åring fra Tromsø har utløst en intens rettighetsdebatt der jurister, internett-leverandører, rettighetsorganisasjonen Tono og universitetsekspertise står mot hverandre.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter å ha funnet 167 hjemmesider med såkalte hyperlinker til ulisensierte musikkspor på servere i USA, sendte rettighetsorganisasjonen Tono i forrige uke en henvendelse til 16-åringen i Tromsø og hans internett-leverandør Trollnet på Finnsnes med krav om å stenge siden.

16-åringen Knut stengte umiddelbart siden som inneholdt 94 pekere til musikkspor. Trollnet på sin side søkte sammen med andre leverandører juridisk bistand for å få avklart rettighetsspørsmålet. Tono hevder at leverandøren har et selvstendig ansvar for å stenge sider med ulisensierte musikkpekere idet de blir gjort klar over forholdet.

Rystelser

- Denne saken har skapt rystelser hos internett-operatørene i Norge. Den griper helt inn i grunnvollene på det som er internett. Poenget er at det ikke ligger musikk på hjemmesiden til 16-åringen, men pekere til servere som inneholder musikk, sier daglig leder Tommy Thorvaldsen i Trollnet til NTB.

Han får støtte hos websosiologen Ingar Roggen som leder undervisningen i web-sosiologi ved Universitetet i Oslo.

Pekeansvar

Tono på sin side får full oppbacking av professor i rettsinformatikk Jon Bing. Ifølge Bing kan både 16-åringen og Trollnet ha et pekeansvar for linkene til musikksporene.

- Dette er ikke noe spesielt nytt som kommer med internett-teknologien. På samme måte som en journalist og Narvesen kan få et medvirkeransvar i ærekrenkelser, kan også de som legger ut en peker på nettet gjøres medansvarlige for krenkelser eller lovbrudd, sier Jon Bing til NTB.

Ytringsfrihet

- Det er viktig å finne fram til grenseoppganger for ansvar. I dag finnes det ingen lover som regulerer pekeansvaret på internett. I det såkalte pekeansvaret har Jon Bing funnet en besnærende formulering som kan vinne fram i rettsbevisstheten, men som det ikke er grunnlag for, sier Ingar Roggen.

Han mener at en begrensning i adgangen til å legge ut pekere på internett er en klar begrensning i ytringsfriheten.

- På internett er en peker eller link lik en ytring. Kort fortalt gjelder retten til ytringsfrihet retten til å peke. I saken mellom Tono og 16-åringen i Tromsø peker gutten rett på «tyven». Hvorfor kan ikke Tono ta tyven, serveren med de rettighetskrenkende musikksporene? Det kan ikke på noen måte være i samsvar med vanlig rettsbevissthet å ta gutten, sier Ingar Roggen til NTB.

Prøvesak

- Vi går også etter «tyven» gjennom Tonos internasjonale søsterselskaper. Men i denne saken går vi ett skritt videre for å gjøre pekeransvaret gjeldende, sier Tonos juridiske konsulent Inger Elise Mey til NTB.

Hun understreker at Tono ikke er interessert i å begrense teknologien, men å kontrollere spredningen av musikk som ikke er avklart med opphavsmannen.

- I denne saken er det ikke snakk om referanser til andre nettadresser. Nedlastingen av musikkfilen det er pekt på starter umiddelbart når nettsurfere klikker på pekeren. Det er ikke bare snakk om å lytte til musikk, men også en faktisk overføring av lydsporet, sier Mey.

- Tono bommer

- Her bommer Tono kraftig. Det ligger fortsatt ingen musikkspor på hjemmesiden til 16-åringen. Han har kun formidlet adressene til servere der sporene ligger, sier administrerende direktør Svein Erik Larsen i nettleverandøren Global One Communications A/S.

Han vil etter alt å dømme anbefale Trollnet å åpne hjemmesiden til 16-åringen fordi det såkalte pekeransvaret etter selskapets mening ikke kan gjøres gjeldende.

- Vi venter på en juridisk betenkning fra advokatfirmaet Stabell. Men er i utgangspunktet interessert i å få en rettslig avklaring på dette spørsmålet. Derfor vil jeg ikke utelukke at vi for egen regi kan legge ut liknende pekere for å få et eventuelt søksmål mot oss, sier Larsen.