Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

- Alt blir digitalt

BERLIN (Dagbladet :på nettet): I dag åpner verdens største messe for underholdnings- og hjemmeelektronikk i Berlin. Det er her alle nyhetene som vil være å finne i norske radio/TV-butikker de neste årene, blir presentert først.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Messa spenner over 32 store utstillingshaller på 130 000 kvadratmeter og med flere tusen utstillere, og det er ventet en halv million besøkende ved siden av 5000 pressefolk.

Informasjonssjef Erik Andersen i Elektronikkforbundet er tydelig opprømt over alle nyhetene som presenteres i år. Selv om ingen kan si sikkert hva som vil slå an hos forbrukerne, er Andersen i hvert fall sikker på én ting: Framover vil det meste bli digitalt.

DVD-plata lanseres

- Det er en mengde nyheter på multimedia-fronten. Lyd, bilde, data og kommunikasjon smelter sammen i digitalt format. Den nye DVD-plata (Digital Versatile Disc), som betyr spillefilmer på CD, er årets store lansering, sier Andersen.

- Vi vil ganske snart få oppleve digital radio (DAB) i Norge. Samtidig går utviklingen sin gang på digitalt fjernsyn, med en mengde nye kanaler og mulighet for toveis kommunikasjon.

- Det har vært snakket svært mye om Internett på TV. I USA har såkalt «Web-TV» vært på markedet en god stund. På messa vises for første gang modeller som skal ut på det europeiske markedet, sier han.

Kjøpefest

Nordmenn kjøper hjemmeelektronikk som aldri før. I år regner bransjen med at det vil bli solgt 235 000 nye farge-TV'er her i landet. Det er nye rekord. Til sammenlikning ble det i OL-året 1994 solgt 231 000 apparater.

- Utviklingen på TV-fronten er rivende. Om noen år vil endelig den flate skjermen som kan henges på veggen, bli en realitet for den vanlige forbruker. I dag er et slikt heldigitalt fjernsyn altfor dyrt. Men digitalteknologien er jo med på å forbedre TV-bildene allerede i dag, sier Andersen.

Satellitt-telefon

Mobiltelefonsalget har også nådd nye høyder i år. 700 000 nordmenn kommer til å ha skaffet seg ny mobiltelefon i løpet av dette året, ifølge prognosene.

- Også på dette området skjer det mye nytt. Det mest spennende er kanskje de nye satellitt-telefonene. De er kommet ned i både størrelse og pris, og er nå ikke stort større enn vanlige mobiltelefoner, sier informasjonssjefen.

- Med disse vil du både kunne bruke de eksisterende, bakkebaserte nettene. Om du ikke får forbindelse der, vil samtalen kunne gå via satellitt. Slik vil du kunne være tilgjengelig alle steder på jordkloden - også på høyfjellet og på sjøen, sier Erik Andersen.

SPILLEFILM-CD: Erik Andersen i Elektronikkforbundet ... i år kommer CD-plater for spillefilm (DVD) - med digitalt bilde og flerkanalslyd ...