Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Billigere tellerskritt kan gi dyrere nett

Til sommeren kan du ringe på lokaltakst over hele landet når du kobler deg på Internett. Nettleverandørene frykter eksplosiv økning i trafikken, og kan komme til å svare med å øke prisene for nettsurfere.

Det har vært snakket om at Telenor vil innføre gratis lokaltakst allerede fra neste år av, men det vil ikke bli aktuelt innen de neste tolv månedene, i følge informasjonssjef Jan Kristensen i Telenor Bedrift.

- Erfaringene fra USA, der en slik ordning finnes, er ikke gode. Linjene blir fullstendig sprengt. Vi satser i stedet på pakkeløsninger som kan sammenlignes med kollektiv transport. På samme måte som du betaler for enkeltreiser, klippekort eller månedskort, vil vi kunne tilby ulike rabattordninger og betalingsmåter som passer den enkelte bruker, sier Kristensen til Dagbladet.

Direktør Bent Brugaard i Norges største nettselskap Telenor Online har heller ikke tro på at gratis lokalsamtaler kommer i nær framtid.

- Lokale tellerskritt er ikke gratis ennå. Skulle de mot formodning bli det, må vi vurdere vår prispolitikk. Internett er billig i forhold til mye annet, men folk får det de betaler for. Jeg tror folk vil være villig til å betale mer om "gratis" betyr at du blir stående fast i en trafikkork, sier Brugaard.

Ingen endring nå

På kort sikt vil derimot ikke prisen på Internett-abonnement hos Telenor endre seg.

- Å heise opp prisene nå ville være å gi et helt galt signal.

Telenors prispolitikk blir også prispolitikken til den andre store nettleverandøren i Norge, Schibsted Nett. De to selskapene annonserte fradag at de fra nyttår av går sammen i selskapet Scandinavia Online. Dette selskapet vil ha mellom 70 og 80 prosent av alle private nettabonnenter i Norge.

Dverger

Konkurrenter som EUNet, Powertech og Internett Norge blir som dverger i forhold til Scandianvia Online, som starter med 90 000 abonnenter. Riksnett er nærmeste konkurrent, med ca. 11 000 abonnenter.

Markedssjef Jarle Ødegaard i Riksnett sier til Origo at det kan bli aktuelt å bygge ut antall modemer og noder for å imøtekomme etterspørselen.

- Det er ikke utelukket at vi kan endre noe på prispolitikken, men det skal i utgangspunktet ikke bli dyrere for kundene. Han legger til at det hele kommer an på hva slags tjenester kundene velger:

- Vi har ikke lagt opp til noen umiddelbar prisstrategi-endringer fra nyttår ennå. Det vil blant avhenge av konkurransen, sier Ødegaard.

Likt overalt

Selv om det ikke kommer gratis lokaltakst, kan Telenor skilte med lokaltakst for alle internettbrukere i Norge fra 1. juni neste år, uansett hvor du bor.

I dag betaler mange fjerntakst for oppkobling til internettbaser. Nå skal Telenor bruke 100 millioner kroner på å bygge et helt nytt stamnett for internett.

- Det betyr at oppringing til en internettbase skal koste det samme enten du bor i Oslo eller i en bygd på Vestlandet, opplyser informasjonssjef Lise Gullberg i Telenor Nett i et intervju med Nationen.