Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Blinde mister nettilgang

Blinde og svaksynte nettbrukere mister sin tilgang til Internett etter at nettgigantene Telenor Nextel og Schibstednett slo seg sammen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fusjonen mellom Telenor Nextel og Schibstednett får uventede konsekvenser. Sammenslåingen av nettselskapene ble kjent i november i fjor, men den trer ikke i kraft for alvor før 1. September i år. Da stenges nettet som Schibstednett-brukere hittil har benyttet seg av.

Norges største internettleverandør stopper dermed også muligheten blinde og svaksynte i dag har til å surfe på internett.

Årsaken er etter det Dagbladet forstår, at det ikke finnes programmer som passer sammen med det ekstrautstyret blinde og svaksynte behøver og som samtidig kan brukes mot Telenor Nextels nye nett.

Uforståelig

Informasjonssekretær Aage Auby i Norges Blindeforbund sier til Dagbladet :på nettet at han ikke kan skjønne hvorfor Telenor ikke kan beholde den løsningen de har i dag.

- Blinde og svaksynte benytter seg av en såkalt leselist. Skriften på skjermen kommer ut som blindeskrift på en plate ved siden av tastaturet, forklarer han. - Denne muligheten mister vi nå.

- Løsningene vi bruker er basert på tekst og ikke på visuelle navigasjonssystemer som Windows. Dette må Telenor Nextel som den største internettleverandøren kunne ta hensyn til, sier Auby.

- Sikkerheten avgjør

Informasjonssjef ved Telenor Nextel, Arne Cartridge, sier til Dagbladet at dette bare gjelder noen få hundre av deres 130 000 private brukere:

- Vi har satt i gang en dialog med Norges Blindeforbund og vi håper vi kan få til en løsning før 1. sptember.

Cartridge vil imidlertid ikke gi noen garantier:

- Det er sikkerheten som avgjør. Vi ønsker ikke å gi våre brukere en tilgang som kan skape problemer for oss, sier han.