Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

«Bombet» nettside - ble uthengt

En 18 år gammel skoleelev «bombet» Alkokutts nettsider med propaganda for alkohol. Som straff la Alkokutt ut navnet hans til skrekk og advarsel.

I nyttårshelga ble den statsstøttede organisasjonen Alkokutts nettsider utsatt for et angrep fra den pils-elskende 18-åringen.

- Personen som sjikanerte oss var dum nok til å legge igjen sin e-postadresse. Det var dermed ikke noe problem for oss å finne ut hvem han var. Vi syntes angrepet var så grovt at vi mente det var riktig å synliggjøre det. Derfor brukte vi navnet hans når vi skrev om det som skjedde, sier daglig leder Dag Rekve i Alkokutt til Dagbladet.

Sjikane

Alkokutt jobber for å nå den norske regjering og verdens helseorganisasjons mål om å redusere folks alkoholbruk. 54 norske organisasjoner innen blant annet idrett og ungdomsarbeid er tilknyttet som samarbeidspartnere. Det var særlig sjikanen av en av disse samarbeidspartnerne, ved en navngitt person, som Rekve reagerte på.

- Dette er en person som betyr mye for oss. Når vi så hvordan 18-åringen sjikanerte ham på det groveste, var begeret fullt, sier Rekve.

Han la ut pekere tilbake til 18-åringens egen hjemmeside for å identifisere ham. På denne siden driver han reklame for seg selv og sin nettvirksomhet, med fullt navn, adresse og telefonnummer.

Parodi

18-åringen sendte en mengde innlegg inn i Alkokutts gjestebok. I meldingene lå det koder som gjorde at alt ble rødt og skrifttypen ble unaturlig stor. Brevene dominerte Alkokutts nettsider fullstendig. Samtidig la 18-åringen ut henvisninger til sin egen parodiside på søkesidene til Yahoo, Kvasir og Origo Index. Når folk søkte etter alkokutt, fikk de opp 18-åringens parodi på Alkokutts nettsider.

- Vi anså dette som så grovt at vi ikke kunne la det gå upåaktet hen, sier Rekve.

Angrer

18-åringen angrer nå på det han gjorde.

- Det var bare kødd. Jeg skal være den første til å innrømme at jeg oppførte meg som en useriøs liten fjortis. Det var ikke alvorlig ment.. Men det er sånt man gjør når man er ung, sier han.

Om grunnen til at han bombet sidene sier han:

Jeg synes Alkokutt er en byråkratisk og selvhøytidelig organsiasjon. De er ikke nøytrale, slik de gir seg ut for å være.

Han synes han har fått nok straff som det er.

- Det jeg gjorde, kan sammenlignes med å sende til mail. Det gjorde ingen stor skade. Det kan ikke akkurat sies å være barnestreker, men det er jo heller ikke særlig hyggelig gjort. Jeg skal aldri gjøre det mer, sier han.

I USA har både etterretningsorganisasjonen CIA og justisdepartementet blitt utsatt for hærverk på sine nettsider. I Storbritannia har Labour-partiet opplevd det samme. Men etter det Dagbladet vet, er dette første gangen noe lignende har skjedd i Norge. Men den forholdsvis uskyldige spøken kan knapt sammenlignes med de hacker-angrepene enkelte utenlandske sider har blitt utsatt for.

Alkokutt s hjemmeside