Dataskjermen skader synet ditt

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Stadig flere får øyeplager i forbindelse med PC-bruk.. Nærmere 20 prosent av de som oppsøker optiker har plager som kan knyttes til bruk av PC, anslår optiker Gunnar Horgen. Undersøkelser fra det amerikanske optikerforbundet (AOA) tyder på at en av fem som oppsøker optiker kan tilbakeføre plagene til dataskjermen. Horgen mener tallene er fullt overførbare til Norge. - Kombinasjonen av datamaskinenes inntog i yrkeslivet og store etterkrigskull som begynner å få aldersforandringer i synet, vil forsterke utviklingen, sier Horgen, avtroppende generalsekretær og fagsjef i Norges Optikerforbund. Han legger til at dagens moderne dataskjermer ikke representerer noe problem når det gjelder flimring, men at blikkretningen ofte vil være avgjørende for øynenes tilvenning til dataskjermen. Forsker/psykolog Knut Inge Fostervold ved Psykologisk Institutt, Universitetet i Oslo støtter Horgens oppfatning. - Vårt nærsyn ble konstruert for å studere arbeid med hendene, ikke til å stirre rett fram eller oppover, forklarer Fostervold.Han har arbeidet med undersøkelsen "Den elektroniske arbeidsplassen" i to år. Fostervold viser til et forsøk som ble utført ved trygdeetaten i Oslo. I dette forsøket ble det opplevd mindre synsplager i den gruppen som fikk dataskjermen senket slik at de fikk en lavere blikkretning. Dette var ikke tilfelle hos kontrollgruppen som fortsatt hadde dataskjermen plassert som før. Arbeidstilsynet har registrert en sterk økning i antallet innrapporterte skader på nervesystem og sanseorganer. I 1989 var antallet tilfeller 731. I 1996 var dette mer enn doblet til 1585 innrapporterte tilfeller, hvilket er det høyeste tallet noensinne ifølge arbeidstilsynets årsmelding for 1996. ORIGO

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer