Datasnoker arrestert

I løpet av helga slettet hackeren i 20-årene over 11 000 hjemmesider på Internett, deriblant nettsidene til Dagbladet. I går ble datasnokeren siktet for omfattende datahærverk.

Seint mandag kveld ble mannen pågrepet av politiet i Follo i Akershus, etter at etterforskere fra Økokrim hadde fulgt elektroniske spor fra loggene til Telenor.

11000 sider

Det var en av Telenor Nextels datamaskiner som sist lørdag ble utsatt for sabotasjen, som førte til at over 11000 hjemmesider ble slettet. Denne datamaskinen er en av de viktigste på Internett i Norge fordi den blant annet har hjemmesidene til Dagbladet, Nettavisen, Rikstoto, flere titall store bedrifter og tusenvis av private hjemmesider.

I en periode fikk verken Nettavisen eller Dagbladet sendt ut sine elektroniske publikasjoner.

Ifølge Økokrim er mannen, som er i slutten av 20-årene, siktet for å ha brutt seg inn i Telenor Nextels såkalte web-server og slettet data på denne. Mannen gikk inn på ukebladet Hjemmets tjeneste, «Doktor Online».

Har tilstått

Mannen er bosatt i østlandsområdet, og har erkjent de faktiske forhold.

Økokrims spesialavdeling for datakriminalitet står for etterforskning og avhør i saken.

Flere internasjonale selskaper i Norge har nå forsikret seg mot cyberterrorister. Datasnokerne kan gjøre enorme ødeleggelser.

Ved et enkelt tastetrykk kan nettsurfere sende ut såkalte elektroniske bomber som dreper all innmat i datamaskinen din.

Dagbladet 8.april:

Sabotøren er datakonsulent

Dagbladet 7.april: Hacker-smutthullet funnet