Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Dataspill som terapi

Dataspill kan bli en god hjelp i behandlingen av blant andre hyperaktive barn i framtida.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det håper psykiater Arne Tveten og klinisk sosionom Øystein Larsen, som denne helga arrangerte kurs i behandlingsmetoden EEG Biofeedback i Oslo.

Metoden går i korthet ut på at pasienten får festet en elektrode til hodet som avleses av en datamaskin. Dataskjermen viser grafiske bilder av den elektriske aktiviteten i hjernen delt opp i fire forskjellige hjernerytmefrekvenser.

Høyfrekvensbølgene, Smr og Beta, viser høy aktivitet. Lavfrekvensbølgene, Alpha og Theta, viser lav aktivitet.

Selv sitter pasienten og spiller dataspill på en maskin som er koblet til behandlerens skjerm. Hjernerytmebølgene tegner et mønster som viser for høy eller for lav aktivitet.

Hos hyperaktive pasienter gir spillet poeng som stimulerer til mer bruk av høyere hjernebølgefrekvenser.

Ikke mirakelkur

- Pasienten scorer poeng umiddelbart når frekvensen man vil stimulere går opp, sier Arne Tveten.

- Smaker dette av atferdsterapi, som har vært mye kritisert?

- Metoden utforskes på mange atferdsproblemer, men det er bare snakk om premiering som skal hjelpe hjernen til å organisere seg bedre. Straff er utelukket, og metodene kan derfor ikke sammenliknes, sier Tveten.

Han presiserer at metoden ikke er noen mirakelkur, at behandlingen ikke finnes som vanlig tilbud i Norge ennå og at behandlingen skal være et tillegg til annen behandling.

- Som skolemedisiner har jeg vært skeptisk til neurofeedback, men jeg anser denne metoden som spennende og verd å finne ut av, sier Tveten.

Både Tveten og Larsen arbeider i det private helsevesenet.

- Det var arbeidet med hyperaktive barn og mangelen på behandlingstilbud som kunne gi dem et bedre liv som fikk oss til å bli nysgjerrige på EEG Biofeedback. Arne hadde sett behandlingen i USA, og vi brukte mange år på å lese og lære om metoden, sier Øystein Larsen.

Færre piller

På helgas kurs har de hatt pioneren gjennom 30 år, professor Barry Sterman fra University of California, LA. Sammen med landsmannen fysiker Siegfried Othmer har han lært opp 25 kursdeltakere fra hele Europa, de fleste psykiatere og psykologer.

- Essensen av metoden er å reorganisere en hjerne som er blitt forstyrret. I dag brukes det tonnevis av piller mot blant annet depresjon, whiplash, traumatiske hjerneskader, atferdsforstyrrelser og migrene. Kan medisineringen dempes eller kuttes ut via biofeedback, må jo det være en gevinst for pasientene, sier de to amerikanerne.