Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Dataspionasje rammer Norge

Bare i fjor ble flere bedrifter i Norge utsatt for industrispionasje på data. Datakriminalitet koster årlig norske bedrifter millionbeløp. Handlingene utføres ikke lenger av nysgjerrige tenåringer, men av høyt utdannede lovbrytere med vinning som motiv.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg kjenner til flere bedrifter som i fjor ble utsatt for industrispionasje. Det dreier seg om internasjonale konsern, spesielt innenfor oljeindustrien, samt enkelte finansinstitusjoner, sier en sikkerhetssjef i et datafirma til Dagbladet.

Ole Jarl Kvammen i Norsk Hydro har sammen med Arve Aasebø Tjåland i Statoil laget en undersøkelse om mørketall innenfor datakriminalitet. Resultatene fra undersøkelsen er skremmende.

- De fleste dataforbrytelsene utføres av menn i alderen 30- 40 år med bra utdannelse. Det er en myte at det er tenåringene som er farligst, framholder Kvammen overfor Dagbladet.

Han har påvist flere tilfeller av sabotasje- og spionasjeoppdrag utført mot firmaer i Norge. Undersøkelsen avdekket ni slike tilfeller de siste sju årene blant de firmaene som svarte på spørsmålene til Kvammen.

Sabotasje

For kort tid siden ble et storkonsern utsatt for en sabotasjeaksjon som kostet firmaet flere hundre tusen kroner. Et spesiallaget virus rettet mot det konkrete firmaet ble avslørt like før det utløste seg selv. Det ble oppdaget ved en tilfeldighet. Sabotøren er ikke avslørt.

En fusjon mellom to store industrikonsern ble avslørt etter at datakyndige hadde avlyttet/tappet telefakslinjen over lang tid. Avlyttingen var et ledd i en omfattende industrispionasje.

Et konsern oppdaget i ettertid at en datakyndig "tyv" hadde vært inne i dataanlegget og tilegnet seg interne opplysninger.

Et oljefirma på Vestlandet avslørte i fjor høst et forsøk på å lamme bedriften med datavirus. Viruset ville, hvis det ikke hadde blitt oppdaget, ødelagt informasjoner verdt millioner av kroner. Dataviruset var trolig bevisst plassert ut. (Kilde: flere sikkerhetseksperter i Norge)

Illegalt marked?

- I undersøkelsen var det i gjennomsnitt bare ni av 45 kriminelle forhold som ble politianmeldt. De fleste ville ordne opp i forholdene selv, forklarer Kvammen.

Han tror også at en rekke bedrifter ikke svarte på spørsmålene i undersøkelsen av frykt for å bli gjenkjent blant konkurrenter.

Kvammen er redd for at organiserte kriminelle kan ha slått inn på dataforbrytelser.

- Jeg vet at økokrim frykter at det finnes et marked for kjøp av illegale datatjenester, men vi har foreløpig ikke funnet bevis for dette, fastholder han.