Dataspionasje rammer Norge

Bare i fjor ble flere bedrifter i Norge utsatt for industrispionasje på data. Datakriminalitet koster årlig norske bedrifter millionbeløp. Handlingene utføres ikke lenger av nysgjerrige tenåringer, men av høyt utdannede lovbrytere med vinning som motiv.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

- Jeg kjenner til flere bedrifter som i fjor ble utsatt for industrispionasje. Det dreier seg om internasjonale konsern, spesielt innenfor oljeindustrien, samt enkelte finansinstitusjoner, sier en sikkerhetssjef i et datafirma til Dagbladet.

Ole Jarl Kvammen i Norsk Hydro har sammen med Arve Aasebø Tjåland i Statoil laget en undersøkelse om mørketall innenfor datakriminalitet. Resultatene fra undersøkelsen er skremmende.

- De fleste dataforbrytelsene utføres av menn i alderen 30- 40 år med bra utdannelse. Det er en myte at det er tenåringene som er farligst, framholder Kvammen overfor Dagbladet.

Han har påvist flere tilfeller av sabotasje- og spionasjeoppdrag utført mot firmaer i Norge. Undersøkelsen avdekket ni slike tilfeller de siste sju årene blant de firmaene som svarte på spørsmålene til Kvammen.

Sabotasje

For kort tid siden ble et storkonsern utsatt for en sabotasjeaksjon som kostet firmaet flere hundre tusen kroner. Et spesiallaget virus rettet mot det konkrete firmaet ble avslørt like før det utløste seg selv. Det ble oppdaget ved en tilfeldighet. Sabotøren er ikke avslørt.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer