Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Den religiøse jakten fortsetter

Scientologene driver aktiv klappjakt på folk som legger ut avsløringer på Internett. Tvilsom juss blir brukt for å skremme leverandørene til å stenge norske hjemmesider. - Ikke noe å bry seg om, hevder norsk advokat.

- Mange blir skremt når det kommer milelange brev fra amerikanske advokater som beskriver opphavsretter og truer med rettslig forfølgelse, sier advokat Knut Vigeland.

Vigeland har nettopp vunnet en sak i Lagmannsretten hvor en klient som er blitt lurt nå er tilkjent erstatning fra Scientologikirken i Oslo. Gjennom denne saken har Vigeland blitt godt kjent med Scientologikirkens metoder.

- For det første skal man kreve at alle anklager skjer på norsk. Trusler om rettsforfølgelse er meningsløse så lenge det ikke dokumenteres opphavsbeskyttelse etter norsk lov og de viser til hvilke norske regler som er brutt. I USA er det femti stater og ingen av de har like lover. Her i Norge forholder vi oss til norske lover, sier advokat Vigeland.

Han understreker at Scientologikirken ikke er en kirke men et foretak.

Nordisk krigføring

Den 8. november la nordmannen Andreas Heldal-Lund ut hemmelige scientologiske papirer på Internett til allmenn beskuelse. Dette har gitt en eksplosiv reaksjon fra både den norske og amerikanske kirken.

- Etter at jeg la dokumentene på Internett har jeg hatt besøk av representanter fra kirken. De oppførte seg svært truende, sier Heldal-Lund.

Dokumentene har i løpet av de siste to ukene blitt kopiert over på svært mange hjemmesider på Internett og scientologene har startet en håpløs brannslukkerjobb. Det øyeblikket kirken får stengt en hjemmeside dukker nye kopier opp på nye steder på nettet. Det foregår også en kamp om de samme dokumentene i Sverige og Danmark.

Truer med USA-lover

Flere norske internettleverandører har stengt Heldal-Lunds hjemmesider etter at scientologikirken har tatt kontakt og truet med amerikanske lover om opphavsrett. Imidlertid har Nettguiden i Østfold hatt de hemmelige dokumentene til scientologene tilgjengelig siden 15. november.

- Jeg lar kopier av dokumentet være tilgjengelig hos oss inntil jeg får en norsk rettskjennelse om at det vi gjør er ulovlig. Jeg har mottatt svært mange henvendelser fra USA. Nylig har jeg har også mottatt et brev fra en norsk advokat som representerer kirken. Hun hevder at kirken har fått medhold i lignende saker i Sverige og Danmark. Dette har jeg bedt advokaten om å dokumentere, sier Øivind Robbestad som er redaktør for Nettguiden.

Inger Dørstad ved advokatkontoret Haavind og Haga bekrefter at scientologkirken er hennes klienter. Hun vil foreløpig ikke si noe om hva kirken vil foreta seg videre med internettsaken. Følg den religiøse nettkrigen

Andrea Heldal-Lund: Operation Clambake