Den religiøse jakten fortsetter

Scientologene driver aktiv klappjakt på folk som legger ut avsløringer på Internett. Tvilsom juss blir brukt for å skremme leverandørene til å stenge norske hjemmesider. - Ikke noe å bry seg om, hevder norsk advokat.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

- Mange blir skremt når det kommer milelange brev fra amerikanske advokater som beskriver opphavsretter og truer med rettslig forfølgelse, sier advokat Knut Vigeland.

Vigeland har nettopp vunnet en sak i Lagmannsretten hvor en klient som er blitt lurt nå er tilkjent erstatning fra Scientologikirken i Oslo. Gjennom denne saken har Vigeland blitt godt kjent med Scientologikirkens metoder.

- For det første skal man kreve at alle anklager skjer på norsk. Trusler om rettsforfølgelse er meningsløse så lenge det ikke dokumenteres opphavsbeskyttelse etter norsk lov og de viser til hvilke norske regler som er brutt. I USA er det femti stater og ingen av de har like lover. Her i Norge forholder vi oss til norske lover, sier advokat Vigeland.

Han understreker at Scientologikirken ikke er en kirke men et foretak.

Nordisk krigføring

Den 8. november la nordmannen Andreas Heldal-Lund ut hemmelige scientologiske papirer på Internett til allmenn beskuelse. Dette har gitt en eksplosiv reaksjon fra både den norske og amerikanske kirken.

- Etter at jeg la dokumentene på Internett har jeg hatt besøk av representanter fra kirken. De oppførte seg svært truende, sier Heldal-Lund.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer