Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Døden på Internett

Nettleverandøren Simplex Knowledge Company tilbyr begravelsesbyråer og pårørende å arrangere minnehøytideligheter på nettet. Framtidas sørgemåte eller en dårlig spøk?

Simplex Knowledge Company virker umiddelbart som er seriøst foretak. På nettstedet sitt, der det i tråd med temaet brenner en evig flamme, forteller de om fordelene ved at alle kan delta i sorgen via nettet. Også de som ikke har anledning til å komme i begravelsen eller bisettelsen.

- Alle som ikke kan komme i begravelser, går rundt med en masse skyldfølelse. Om alle hadde bodd i samme by, slik vi gjorde før, ville alle komme sammen, spise midag og gråte. Når de kan delta i begravelsen via Internett, akn de både holde kontakten med familie og venner og samtidig leve uforstyret der hvor de er, sier Simplex-direktør Martin til nyhetsbryået Associated Press.

Amerikanske begravelsesbyråer er ikke fullt så begeistret. Hittil har responsen ikke akkurat vært overveldende, på tross av at amerikanere er kjent for å gjøre mer stas på døden enn vi gjør her i Norge.

Upersonlig

- Dette blir altfor upersonlig. Situasjonen etter at man har mistet en av sine nærmeste er rett og slett altfor følsom. Jeg tror folk fortsatt vil være tilstede og værte en del av sorgen, sier barry Wien i begravelsesbyrået Wien & Wien.

Andre byråer er åpne for ideen, men stiller seg foreløpig avventenede til utviklingen.

For 6500 dollar (rundt 45 000 kroner) får begravelsesbyrået tilgang til en høyt spesifisert multimedia-PC, modem, kameraer og all nødvendig programvare. Simplex sørger i tillegg for oppkoblingen til nettet.

Muligens åpner den nye formen for begravelse for visse teologisk/filosofiske spørsmål. Kommer for eksempel folk som begraves på nettet til netthimmelen eller -helvetet? Eller vil de flyte rundt i cyberspace-limbo i evighet?

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media