Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

- Er ingen hacker

«Sabotasje» var Telenor-tabbe. For to uker siden ble nesten 12 000 datafiler slettet fra Telenors datamaskin. Nå viser det seg at det etter alt å dømme aldri var snakk om sabotasje, men en elementær teknisk tabbe hos Telenor selv. Mannen ble forrige mandag arrestert og siktet i saken.

Han mener at han ikke bevisst gjorde noe galt, og at ansvaret for data-fadesen må plasseres hos Telenor selv.

Mannen hadde fått i oppdrag å flytte ukebladet Hjemmets legetjeneste «Doktor Online» på nettet fra Telenors datamaskin til konkurrenten Riksnetts datamaskin.

Feilprogrammering

Under arbeidet svevde han i den tro at alt var i orden, og at «Doktor Online»s data var flyttet trygt fra den ene maskinen til den andre. Det viste seg å være feil. Ifølge Telenor ble dataene aldri flyttet.

Gjennom en feilprogrammering gjort av nettbedriften New Media Science, som laget søkefunksjonen på oppdrag fra Telenor, ble det mulig for den uheldige «hackeren» å uforvarende ødelegge nærmere 12000 norske Nettsteder. Deriblant Dagbladet, Nettavisen og nyhetstjenesten DIGI.

Mannen ble tatt av politiet om kvelden forrige tirsdag, og ble løslatt onsdag morgen etter at Økokrim hadde besluttet at han ikke skulle framstilles for fengsling. Gjennom sin advokat Kim Heger gir han uttrykk for at han ikke ønsker å kommentere saken ytterligere før Økokrim er ferdig med sin etterforskning.

Han har likevel levert en detaljert, skriftlig forklaring på hvordan fadesen skjedde.

Ifølge hans redegjørelse ble det oppdaget en rekke feil med sikkerheten i Telenors system. For å teste dette brukte han en bestemt kommando for å se om det virkelig var mulig å slette filer gjennom søkefunksjonen i «Doktor Online».

Datakyndig

Dataeksperter synes å være enige om at den siktede, som har hovedfag i informatikk, er for datakyndig til å ha slettet datafilene med vitende og vilje. I så fall ville han lett kunnet slettet sine spor, også.