Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

God cyberjul og godt nettår

Og det skjedde i de dager at hele verden skulle linkes opp mot Internett ... og for den som synes gull, røkelse og myrra blir fattigslig, målt mot gigabytes, RAM og modemer: Jula er definitivt til stede på Internett.

Går du rett på sak og taster inn http://www.christmas.com får du fort et lite innblikk i hva det hele handler om: En blanding av julebørs og julekatedral. Du kan finne julesanger og beskrivelse av juletradisjoner i mange land, men også handle i Disneys online-sjappe og sende e-mail til julenissen.

Adressen http://www.santa.claus.org sender deg derimot rett opp i et ideelt norsk-japansk juleprosjekt, mens http://north.pole.org bringer deg inn i den amerikanske julenissens verksted. Også her kan du skrive til nissen, lese julefortellinger og pynte digitale juletrær, og har PC-en din det nødvendige lydkortet, kan du også få med deg Händels «Messias» fra The John F. Kennedy Center for the performing Arts i Washington natt til julaften.

Søk og finn

Det er med jula som med alt annet på Internett: Den som søker finner. Og finner mye, avsindig mye jul. Eksempelvis ga søket «Christmas on the Internet» på søkemaskinen Alta Vista 80 julerelevante adresser, «Christmas on the Net» på Infoseeks Ultraseek ga 25. Mange av disse leder til nye adresser som igjen leder til nye - den som vil gasse seg i nettets samlede juleutgytelser har jobb til lenge etter snøsmeltinga.

Noen søkemaskinadresser: http://www.infoseek.com

http://www.altavista.com

http://www.webdirectory.com

og http://www.hotbot.com

Ber du disse maskinene søke på ett eller annet med «Christmas», får du sekken full. Du kan også søke på «jul», og da beveger du deg over mot det hjemlige.

Oversikt

Går du til følgende lange nettadresse:

http://www.origo.no/index/src/index?hier=/Kultur,+kunst+og+underholdning/Jul/&stil= får du en fyldig oversikt over norske og noen utenlandske julesider. Du kan klikke deg fra Aker Brygges julekonkurranse via hjemmesida til juleforeningen De dinglende julebjeller; julekalendere, Gyldendals side (med juleerotikk og annet julesnadder) og videre til nissesider, julegrafikksider, matoppskriftsider og en dash juleveldedighet.

Nisser

På adressen http://pathfinder.com/@@3eqUKwcAkV5K82TE/Netly/verynetly/ finner du et amerikansk spesialjulenisseverksted med diverse aktiviseringsknapper. Adressen http://www.santaclaus.com gir deg hjemmesida til en nokså kommersiell amerikansk nisse, og vil du vite alt om dansk jul er http://home2.inet.tele.dk/peterb/jul_1.htm et godt sted å ta fatt, ikke minst på grunn av matoppskriftene.

Og der finnes sannelig juleevangeliet også.