Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Her er nyhetene

BERLIN (Dagbladet :på nettet): Du er vel kjent med begreper som TV, CD og GSM - men det er ikke nok: I tida som kommer, vil du måtte lære deg mange nye begreper og bokstavkombinasjoner innen lyd, bilde og telekommunikasjon.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dette er hva de betyr: DVD Digital Versatile Disc («Digital flerbruksplate»)

Opprinnelig ble den kalt «Digital Video Disc». Men den nye CD-plata kan brukes både til en mengde andre ting enn video - blant annet datalagring og forbedret CD-lyd. På sikt vil den også kunne brukes til å spille inn både lyd og bilde - akkurat som dagens videospillere.

  De fleste regner med at DVD i løpet av noen år vil erstatte videokassetten når det gjelder kjøpe- og leiefilm. Kvaliteten overgår videokassetten mangfoldige ganger. Mange mener den også er bedre enn dagens filmformat for feinschmeckere - LaserDisc.

  De første DVD-spillerne har så vidt begynt å dukke opp i butikkhyllene, og koster fra 6000 kroner og oppover. DVD-plater med spillefilm koster rundt 200 kroner pr. stk. Men utvalget i filmer er foreløpig svært lite.

  Din nåværende CD-spiller vil ikke kunne spille de nye platene. Men kjøper du en DVD-spiller, kan denne spille også dine gamle CD-plater. DV Digital Video

Videokamera som tar opp digital film på en båndkassett. Kan også ta vanlige stillbilder. Allerede i dag kan du få bærbare, digitale videokameraer fra ca. 15 000 kroner. Disse vil trolig erstatte Video 8 og VHS-C-formatene som er utbredt i dag. Digitalt kamera Kamera som lagrer bilder som data

Disse kan så overføres til PC eller vises rett på TV-skjermen. I dag er prisene på slike kameraer i ferd med å nærmes seg det du betaler for et avansert lommekamera - mellom 2000 og 3000 kroner. DVB Digital Video Broadcasting(«Digital bildekringkasting»)

Digital-TV vil i framtida gi mange nye kanaler. Ikke minst fordi kostnadene med å leie plass på satellitter og nettverk vil gå radikalt ned.

  I tillegg gir digital-TV seerne mulighet til å delta i konkurranser, svare på spørsmål og ikke minst bestille varer på direkten. Du kan faktisk også bestemme hvilken kameravinkel du vil se Tore André Flo score mål med - og bestille en reprise av scoringen når du vil etterpå.

  I første omgang er det bare paraboleiere som vil ha glede av det, men kabelselskapene vil trolig følge etter.

  I dag må digitalt TV omformes til signaler som kan mottas på vanlige TV-apparater. På sikt vil også TV-apparatet bli heldigitalt, noe som åpner for bedre bildekvalitet og enda flere muligheter til å styre TV-kvelden selv. DAB Digital Audio Broadcasting («Digital lydkringkasting»)

Mange radiostasjoner - blant dem NRK og P4 - ser nå slutten på FM-perioden. Digital radio betyr CD-kvalitet hele veien - uten sus og skurr verken hjemme, i bilen eller hvor du ellers måtte høre radio.

  Du trenger heller ikke lete etter P1 eller PeTre lenger. Du bare velger din favorittstasjon, så blir den der fra Lindesnes til Nordkapp.

  Foreløpig prøvesender NRK digital radio i Oslo-området og langs E6 fra Oslo til Trondheim. Men i løpet av noen år skal hele landet være utbygd.

  Mottakerne vil koste 7000-8000 kroner den første tida. Men prisene vil trolig falle raskt. MD MiniDisc

Digital plate som er litt mindre enn en datadiskett og som du kan ta opp lyd på. Litt dårligere lyd enn på CD, men hendigere å ha med seg.

  Dette er egentlig ingen nyhet, for MiniDisc-spillere og -plater har vært på markedet i over fem år allerede. Men på grunn av et konkurrerende system (DCC) har det tatt tid for MD å slå igjennom.

  I løpet av høsten kommer de fleste store produsentene av lydutstyr med MD-modeller, som vil koste fra 2500 kroner og oppover. Tomme plater med 74 minutters spilletid koster 60-70 kroner.

  Dersom systemet slår igjennom slik bransjen (og særlig Sony, som fant opp systemet) håper, vil prisene trolig gå ned. WebTV Internett-forbindelse via TV-apparatet

Hittil har dette bare vært mulig via en datamaskin, men nå kommer nett-TV'en for alvor.

  I USA, der WebTV har vært på markedet ett års tid, har den ikke vært noen suksess. Folk kjøper fremdeles TV for å kikke på såpeopera og PC for å surfe. Kanskje konfliktene i familien blir for store når minstemann skal se barne-TV og far ville sjekke aksjekursene? GPS Global Positioning System («Verdensdekkende posisjonsberegning»)

Fiskere og sjøfolk har i mange år vært avhengig av det, men først nå kommer satellittnavigering til en pris og størrelse som folk flest vil ha råd til - rundt 3000 kroner. I villmarka, på fjellet eller på sjøen får du vite nøyaktig hvor du er.

  Etterhvert vil systemet også komme som utstyr i bil, med ruteplanlegging, oppdaterte veimeldinger og kart m.m. Noen trenger kanskje GPS også til pubrunden i byen? Det er ikke alltid så lett å finne hjem etter en fuktig aften... GSM-Inmarsat Mobiltelefon med satellitt-mulighet

Framtidas telefoner vil virke overalt - selv der hvor det verken finnes vanlige telefoner eller mobilnett. Telefonen vil selv velge den beste (og billigste?) måten å ringe ut og motta samtaler på.

  Bærbare satellittelefoner (som ikke kan brukes på mobilnettet) kan allerede kjøpes for ca. 10 000 kroner. Det vil ennå ta et par år før de store mobiltelefonprodusentene kommer med rimeligere modeller.