Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Internett erstatter butikkene

Med PC og Internett trenger du ikke lenger gå ut, passe åpningstider, eller stå i handlekø. Varehandel over nettet er i ferd med å eksplodere, og ekspertene spår at flere typer butikker kommer til å bukke under i nær framtid.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi har ikke sett noe liknende siden den industrielle revolusjon. Ting utvikler seg raskt, og jeg tror det er mange som skjelver i buksene, sier Arild Spandow, daglig leder i Online Club.

TV-kjendis Dan Børge Akerø er en av eierne bak Online Club, et av mange norske firmaer som i løpet av kort tid kommer til å lansere eget Internett-varehus. Det er allerede et 50-talls store og små firmaer i Norge du kan bestille varer fra over nettet, og tilbudet dekker det meste: Matvarer, restaurantmat, klær, bøker, musikk, elektronikk, ur og optikk, glass, sportsutstyr og mye mer.

Piratkopiering

Den største omveltningen kommer antakelig innenfor musikkbransjen. Det er nemlig fullt mulig å laste ned musikk fra nettet, og i framtida er det mange som ser for seg at du som kunde kan gå inne og velge deg de låtene du liker fra dine favorittartister - uten å måtte kjøpe en hel CD.

- Teknologien er ferdig utviklet. Det som gjenstår er å løse rettighetsadministrasjonen av disse tingene. Vi jobber nå med å løse problemene med hvordan dette kan gjøres uten at vi får for eksempel misbruk og piratkopiering, sier Jon Bing, professor og dataekspert.

Sosial kontakt

Bing bruker selv Internett for å gjøre innkjøp, og da særlig bøker. Han ser både positive og negative sider ved utviklingen.

- Det negative er at handel over Internett kan føre til redusert sosial kontakt, og at vi frarøves fysisk kontakt med varen. Det positive er at vi slipper kø, og at vi blir mer bevisst verdien av å ha sosial kontakt med hverandre, sier Bing til Dagbladet.

Firmaene som nå er i ferd med å lanseres på nettet verdsettes meget høyt, ifølge Finansavisen er prislappen på selskapet Online Club på om lag 60 millioner.

- I praksis betyr handel over Internett at vi kan ha en «butikk» hjemme hos alle med PC og Internett-tilkobling. I forhold til vanlige butikker, sparer vi enorme kostnader, og kan derfor ha lavere priser, sier Arild Spandow.

VISA lanserte nylig også et nytt system de hevder vil sikre kredittkort-bruk på nettet. Norge ligger i dag på verdenstoppen når det gjelder Internett-bruk, med over en million brukere som har tilgang til nettet.