Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Internettapoteket selger til Norge

Uten problemer har en nordmann fått reseptbelagt medisin rett hjem i postkassa fra et internettapoteket. I dag kan hvem som helst bestille preparater som står på narkotikalisten. Helsetilsynet i Norge og EU vil nå stoppe den ulovlige virksomheten.

- Vi har oversendt saken til politiet her i Norge. Denne typen salg og reklame for reseptbelagte medisiner er også ulovlig i Nederland, sier Anne Marie Horn som er underdirektør i Helsetilsynet. Tollmyndighetene innrømmer at det er et problem hvis ulovlig medisin blir sendt som brevpost uten deklarasjon. - Vi samarbeider med postvesenet. Etter en grovsortering vurderer vi hva som skal sjekkes nærmere av forsendelser fra utlandet, sier Finn Fredriksen som er direktør i Toll- og avgiftsdirektoratet.

Nekter for salg

Det nederlandsregistrerte firmaet kaller seg apotek til tross for at de ikke har lisens. De har heller ingen tillatelse til å selge eller produsere legemidler i Nederland. Internettapoteket nekter for at salg har skjedd til Norge, men at de bare selger til kunder i Nord-Amerika. - Vi selger ikke medisin i Europa. Internett er verdensomspennende og vi kan ikke hjelpe for at mennesker i Europa dermed gjerne vil bruke tjenestene våre. Dette må vi dessverre nekte dem, skriver Pieter Visser hos Eurocare i e-post til Dagbladet.

Vil ha forbud

Salg og reklame for reseptbelagt medisin over Internett er et problem både i USA og EU-landene. Det amerikanske legemiddelkontrollen (FDA) hadde for en måned siden et møte hvor man diskuterte dette. Det finnes flere firmaer i USA som holder på med salg- og reklameaktivitet via Internett. I EU har det også nylig vært et møte om medisin og Internett. De foreslår nå å forby salg av reseptpliktig medisin via tele-shopping og Internett. Irland er enda strengere og foreslår et totalforbud for salg av legemidler på postordre. I desember skal europeiske legemiddelinspektører fra hele Europa samles i Brussel for videre drøfting av problemstillingene rundt medisiner og Internett.

Norge skal være til stede på dette møtet.

Les intervju med internettapoteket Eurocare.