Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Juridisk storm mot nettloven

Den omstridte amerikanske nettloven (Communications Decency Act) blir for tida utsatt for den reneste blitzkrig i rettsapparatet. Mandag kom et dommerpanel i New York til samme konklusjon som sine kolleger i Philadelphia for en måned siden: Loven er grunnlovsstridig.

Saksøkeren i New York heter Joe Shea, og er til daglig sjefredaktør i nettavisa The American Reporter . Han fikk rettens medhold i at loven, som tar sikte på å beskytte barn mot porno og annet uønsket materiale på nettet, i samme slengen hindrer ytringsfriheten blant voksne. Flere rettssaker ventes utover høsten, for det meste anlagt av store selskaper som har næringsinteresser på nettet.

Juridiske eksperter i USA er uenige om hvilke konsekvenser dette vil få for loven framover. Trolig vil høyesterett si det avgjørende ord i løpet av året - forutsatt at justisdepartementet anker begge de føderale dommeravgjørelsene. Det er velkjent at flere av dommerne her er konservative kristne som i likhet med flertallet i Kongressen helst så at at all umoral ble forbudt - både på nettet og andre steder. Samtidig er det mulig at formal-jussen tvinger dem til å innse at loven er et juridisk makkverk, slik motstandernes skarpskodde advokater hevder.

Predisent Bill Clinton undertegnet loven den 6. februar i år, etter at den var vedtatt med overveldende flertall i Kongressen. Clinton har ikke vært en spesielt ivrig forsvarer av loven, og hele saken er i ferd med å utvikle seg til en pinlig affære for Det Hvite Hus. Det endelige utfallet vil få stor betydning for hvordan politikere i andre vestlige land kommer til å stille seg til statlig sensur på nettet. HER finner du mer stoff om den amerikanske nettloven.