Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Kjempehull i Netscape

Tro ikke at du surfer anonymt på nettet. Om du bruker nettleseren Netscape, kan hvem som helst kikke på innholdet på harddisken din når du surfer på nettet, melder CNN.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den danske databedriften Cabocomm har avdekket en alvorlig feil i nettleseren Netscape. Feilen arter seg slik at alle med litt datapeiling som er tilknyttet Internett kan lese filstrukturen på en hvilken som helst annen datamaskin tilknyttet nettet. Det går an å åpne filene, slik at man kan se innholdet i dem. Men det går ikke an å endre innholdet på noen måte.

Test

Databladet PC Magazine utførte en test som klart viste hvordan feilen artet seg. De laget et teksdokument og lagret det lokalt på harddisken sin. Sekunder seinere kunne ansatte i Cabocomm lese hva som sto der. Netscape er den mest utbredte nettleseren. Feilen gjelder alle versjoner - gtamle som nye. Også den aller nyeste utgaven - Communicator 4.0 har feilen. Det hjelper ikke om du har en såkalt «brannmur» mellom deg og internett. Uvedkommende kan like fullt se hva du har liggende på datamaskinen din.

Utpressing

Netscape gir vanligvis opptil 1000 dollar (om lag 7000 kroner) i belønning når noen finner sikkerhetshull i produktene deres. CaboComm synes dette er for lite, og vil derfor ikke gi Netscape noen eksakt teknisk beskrivelse av feilen. De påstår at Netscape har ikke oversikt over detaljene i det nylig avdekkede sikkerhetshullet, og at de dermed ikke er i stand til å rette feilen. I følge nyhetsbyrået Origo kontaktet CaboComm Netscape tidligere i uken og sa at de offentliggjør detaljene om sikkerhetshullet dersom de ikke mottar «et stort pengebeløp».

Vil rette opp

Netscapes markedssjef Mike Homer sier at Netscape tar feilen meget alvorlig, og at de vil sette alt inn på å eliminere den. Hittil har det vært konkurrenten Microsofts nettleser Explorer som har vært mest plaget av sikkerhetsfeil. Det viste seg at såkalte "sikre skjemaer" som balnt annet brukes til betaling på nettet ikke var sikre likevel. Denne feilen skal nå være rettet opp. Det er grunn til å tro at Microsoft-sjefen Bill Gates gnir seg i hendene akkurat nå...

USIKKERT: Når du surfer med Netscape, kan du risikere at uvedkommende kikker på datamaskinen din.