Maskinen vant

NEW YORK (Dagbladet) Maskinen vant over Mennesket. Sjakkverdensmester Garry Kasparov ble overveldet i det sjette og siste spillet mot datamaskinen Deep Blue. Maskinen som tapte det første oppgjøret i fjor, fikk sin revansje seint i går kveld.

Og IBMs forskerteam som har forbedret og forsterket maskinen siden oppgjøret i fjor, får dekket 4,9 millioner av sine utgifter med sin egen premie. Før gårsdagens spill var stillingen uavgjort. Men Kasparov hadde overtaket i lørdagens spill da Maskinen tvang Kasparov inn i evig sjakk og remis.

Sjakkekspertene som har fulgt turneringen, karakteriserte avslutningen av lørdagens spill som fantastisk.

I går fascinerte Maskinen sjakkekspertene ved å knuse Kasparov i løpet av en time. Sluttresultatet var 3,5 poeng for Maskinen og 2,5 poeng til Kasparov som fikk trøstepremien på 2,8 millioner kroner.

Kasparov tapte den første kampen. Maskinen vant den neste. Deretter fulgte tre remis med vekslende overtak. I går ga Kasparov opp etter 19 trekk.

Kasparov var synlig rystet etter tapet og spratt opp fra sjakkbordet.

Kritikk

På en pressekonferanse etter tapet angrep Kasparov IBM for å ha programmert Deep Blue spesielt for å slå ham.

- Det har ingenting med vitenskap å gjøre. Målet var utelukkende å slå Garry Kasparov. Når en industrigigant med ubegrensede ressurser går inn for det, er det mange måter å komme til målet på. Og målet ble nådd, sa han.

Knust

Stormester Ilya Gurevich sa: - Det sjette spillet var strålende. Kasparov ble feid av brettet.

Michael Khodarkovski som er en av Kasparovs venner, sier at dette er første gang Kasparov har tapt en turnering. Mange mener at Kasparov er den største sjakkspilleren noensinne. Han vant mot Deep Blue i Philadelphia i fjor.

Før kampen sa Kasparov at mennesket alltid ville slå Maskinen, bortsett fra når mennesket gjorde feil eller mistet konsentrasjonen. Slik spillserien utviklet seg, virket det som om Kasparov ble stresset. Etter remis-spillet på lørdag sa Kasparov at «jeg er ikke redd for å si at den skremmer meg. Den går utenpå alle andre sjakkmaskiner i verden.»

MATT: Sjakkfansen fulgte Garry Kasparovs kamp mot datamaskinen «Deep Blue» på video i New York. Sjakkfansen fulgte Garry Kasparovs kamp mot datamaskinen «Deep Blue» på video i New York. Foto: AP