Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Musikk direkte på nettet

Er du lei av å gå i platebutikken? Om et år kan du få sendt musikk direkte hjem i stua via datanettet.

EU-kommisjonen har satset 4,2 millioner kroner på utvikling av et nytt norsk system for kjøp av musikk.

- Dette blir en slags enorm verdensdekkende musikklubb, sier Dagfinn Bach. Han er prosjektleder for MODE, som er navnet på systemet for overførsel av musikk. Prosjektet er et samarbeid mellom seks europeiske land, og Norge er hovedansvarlig for gjennomføringen.

Singelmarked

Om et år kan hvilken som helst forbruker som har hjemme-datamaskin, få levert musikk på den tida det tar å spille en plate. Musikken leveres over televerkets linjer og kundene betaler når telefonregningen dumper ned i postkassen eller via bankkort.

- Vi tror det blir populært å kjøpe enkeltsanger, et slags singelmarked. Det blir også mulighet for individuell prising. Det vil si at forskjellige sanger har forskjellig pris, sier Bach. Han har tro på at dette også kan bli et system som butikker kan være interessert i.

All musikk

- Alle land lagrer musikken på hovedsentraler. Dette betyr at all mulig musikk blir tilgjengelig, og at plater folk har hatt problemer med å få tak i, nå kan bestilles direkte. Musikken kunden mottar lagres på harddisk eller på CD-rom.

Allerede fra årsskiftet vil 97 prosent av Norges befolkning få tilgang til moderne telelinjer som overfører datainformasjon. I kjølvannet av at telemonopolet blir oppløst, vil konkurransen føre til langt billigere teletjenester enn i dag, og dermed vil dette bli ytterligere attraktivt for forbrukerne, mener Bach.