Narko-løgn på nettet

En elev ved Mysen videregående skole i Østfold har tilbud salg av heroin på Internett. Via skolens dataanlegg postet eleven et elektronisk innlegg under navnet til en 23 år gammel datakonsulent fra Oslo. Eleven er nå anmeldt.

HELLE HØINESS

Under falskt navn hadde den 16 år gamle eleven lagt inn følgende innlegg på no.general som er den største norske diskusjonsgruppen på Internett:

"Jeg selger heroin, kokain, og amfetamin til en billig penge. Det er hjemme laget. Men er du en svarting, eller annet pakk, trenger du ikke svare. Jeg gir dere bare gift...."

Leses av tusen

Hver dag kommer det inn rundt 250 innlegg til denne diskusjonsgruppen som kan leses av alle internettbrukere i hele Norge og resten av verden.

- Jeg leverte en anmeldelse straks jeg oppdaget hva som hadde skjedd, sier datakonsulenten som har fått navnet sitt misbrukt og dermed framstår som både rasist og narkolanger.

- Det er fryktelig frekt gjort og jeg er rasende og føler meg både trakassert og ærekrenket, sier han til Dagbladet.

Skolen reagerer

Mysen videregående har midlertidig stengt av all Internettilgang for elevene.

- 6-7 av våre elever har vært involvert i denne aktiviteten. De kan vente seg reaksjoner fra skolen. Det er forferdelig trist at noen skal ødelegge for de andre som bruker internettverktøyet på en skikkelig måte, sier rektor ved Mysen videregående, Bjørn Solberg.

Diskusjonegruppene på Internett er et flittig brukt forum for ivrige internettbrukere. Her går det til enhver tid diskusjoner om ethvert tema. Datakonsulenten som ufrivillig ble dratt inn i denne affæren er en av de faste debattantene.

Ingen sensur

Det finnes ingen sensur av innleggene som blir levert. Derfor kan folk skrive hva de ønsker. Oppvasken kommer eventuelt i ettertid.

- Dessverre blir det lagt inn falske innlegg av og til, men sjelden så alvorlige ting som dette, sier Jørn Reidel som er leder for kundeservice i Telenor Online.

Riktignok greide Telenor å spore opp hvor heroin-salg innlegget kom fra. Likevel er det også mulig for en kreativ person, med de riktige kunnskapene, å skjule alle spor. Dermed kan det bli problematisk å spore opp en synder.