«Nett-pirater» tar norske navn

STOCKHOLM (Dagbladet): De blir kalt nett-pirater og navnetyver. Men det svenske firmaet Control Alt Delete tar livet med stor ro. Det sitter nemlig på retten til å bruke rundt tusen andre firmaers navn på Internett.

Blant annet har de registrert navnet til de norske firmaene Braathens SAFE, Bergesen, Hafslund, Saga Petroleum og Norsk Hydro.

Flere av de store firmaene som er på nettet har en såkalt com-adresse. Den er lett å huske, og den forteller at selskapet driver med kommersiell virksomhet. Dessuten er det en internasjonal adresse.

For eksempel har Control Alt Delete (CAD) altså registrert navnet på det norske rederiet Bergesen med Internett-adressen www.bergesen.com - og det er CAD som har retten til navet. Firmanavnet Control Alt Delete er tastetrykkene man bruker for å starte datamaskinen på nytt igjen.

Takket nei

Det vil jo være naturlig å tro at de ikke har edle hensikter med dette. Siden adressene kan være temmelig verdifulle, kan det godt tenkes at enkelte av firmaene er villige til å betale penger for «den tøffeste adressen» av dem alle.

I forrige uke fikk fem svenske selskaper tilbud om å kjøpe tilbake adressene sine for rundt 30 000 per stykk. Ingen takket ja til tilbudet, og CAD bestemte seg da for å gi dem bort, under forutsetning av av selskapene hadde registrert et varemerke i USA før de registrerte Internett-navnet.

Poenget er at ingen av de svenske firmaene hadde gjort det.

Ikke dumme

For folkene bak CAD er slett ikke dumme. Og de kan mer om Internett enn de fleste. I Sverige har framgangsmetoden deres vakt oppsikt.

Forretningsideen om å sikre seg navn som de seinere kan selge blir, ofte kalt ren utpressing. Noe CAD ikke er enig i. CAD er heller ikke politianmeldt, kritikken går mer i retning av de moralske og etisk betenkelige sidene av virksomheten.