Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Nettkrig mot platebransjen

Prince bare på nettet Artisten som tidligere kalte seg Prince kommer med et nytt album - «Crystal Ball». Men CD'en kommer ikke i platebutikkene. Den kan bare forhåndsbestilles på en kryptisk adresse på Internett.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Lang og bitter strid med platebransjen om innflytelse, artistisk frihet og opphavsrett har nå ført til at artisten som er født Roger Nelson nå utelukkende selger sin musikk via Internett. Han nye CD-boks med fire-fem CD-plater kan du bare bestille direkte fra artisten selv - via Internett.

Verdensstjerne

Under navnet Prince ble han verdensstjerne - først og fremst på grunn av musikken og filmen «Purple Rain» i 1984. Han ble en gullgruve for det mulitnasjonale plateselskapet Warner Brothers. De så Prince som deres svar på erkekonkurrenten CBS (nå Sony) sin største artist Michael Jackson.

Mot slutten av 80-tallet ble klimaet mellom Prince og plateselskapet stadig kjøligere. I 1987 ga han ut albumet «The Black Album», for så plutselig å trekke det tilbake igjen. Resultatet ble en mendge piratutgaver som enkelt kunne fås kjøpt i London og New Yorks bakgater. Denne eksentriske oppførselen behaget ikke Warner. Heller ikke det faktum at deres største artist insisterte på å gi ut flere album i året. I superstjerne-klassen lønner det seg å vente tre til fem år mellom hver utgivelse - for å holde fansen varm.

Ville være sjef

Prince forlangte i tillegg å få en plass i Warners ledelse - med tilhørende stjernelønn. Det fikk han, men noen reell makt ville ikke selskapets styre gi ham. Dermed var både Warner og Prince like langt - isfronten besto.

I 1994 ga Warner ut «The Black Album offisielt». I tillegg har de støvsugd Prince-arkivene for 80-tallsmateriale og gitt det ut som nye Prince-album. Dette har Prince likt heller dårlig. I år svarte han med å gå til det konkurrerende plateselskapet EMI med et helt nytt album - «Emancipation». En trippel CD er ikke det letteste å selge her i verden, men det gikk overraskende bra. Prince - eller The Artist Formerly Known As Prince (TAFKAP) - eller 'The Symbol' - har fremdeles en trofast fanskare. Han er ikke noens svar på Michael Jackson lenger, men blir respektert av platekjøperne for musikken han lager. Han har ikke mistet grepet som musiker og komponist, og vet å omgi seg med bra folk.

Bare på nettet

Intet mindre enn tre nye Prince-album er bebudet før dette året er omme. Warner Brothers skal etter sigende komme med «The Vault» - som inneholder låter fra et uutgitt album som Prince spilte inn for dem i 1996. Denne kommer i platebutikkene på vanlig måte.

Mer interessant er kanskje «Crystal Ball» - en fire eller kanskje fem CD'er stor samling med låter fra Princes mest kreative periode midt på 80-tallet. Disse låtene har Prince sikret seg eneretten på, og han vil nå presentere dem for fansen. Samlingen kan bare bestilles fra artistens egen hjemmeside. Her ligger det også utdrag av ni låter fra samlingen

CD-boksen, som er formet som en krystallkule i tråd med tittelen, vil etter planen dumpe ned i bestillernes postkasser ved juletider. De som bestiller tidlig, vil motta en gratis CD med akustiske låter - kalt 'The Truth'. «Artisten»s hjemmeside

Det er grunn til å mane til forsiktighet med direkte nettbestilling fra "Love 4 One Another"under. Bestillingsskjemaet er ikke sikret mot innsyn, slik de fleste slike skjemaer ute på nettet er. Dermed risikerer du at andre misbruker din bankkonto. New Funk

Her finner du et sikkert bestillingskjema, men er det et seriøst foretak?. Dagbladet tar intet ansvar for tjenestene som ligger under disse lenkene.