Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Nettkrigen fortsetter

Krigen mellom Microsoft og Netscape om nettlesermarkedet har gått inn i en ny fase. Mens Microsoft opplever at deres Explorer har minst to alvorlige feil, satser konkurrenten Netscape på å bli først med nett-TV.

Microsoft er selskapet som alle elsker å pryle hardt. Med sjefen Bill Gates i spissen blir de til stadighet beskyldt for å ville monopolisere hele datamarkedet og effektivt stenge konkurrenter ute. Deres nye nettleser Explorer 3.0, som alle kan laste ned gratis, har raskt spist seg innpå den hittil dominerende Netscape Navigator. Netscape har omtrent samtidig med Microsoft lansert sin nye 3.0-versjon. Få har hatt noe å utsette på den. I tillegg til å ha stort sett alle finessene som Explorer innebygd - pluss noen fler - er den forholdsvis fri for de feilene Microsoft nå fortvilet prøver å rydde opp i.

Først ble det avslørt at Explorer ikke husker brukernavn og passord til nettsider med begrenset adkomst. En liten, men irriterende feil som betyr at du må skrive inn navn og passord hver eneste gang du skal besøke sidene. Du kan sette inn passordet i et skjema, men dette skjemaet kommer opp hver eneste gang. Dette slipper du i Navigator.

Ny bombe

Deretter kom den virkelige bomben. Om noen legger ut et tekstdokument med programkommandoer (f.eks. "format c:" - som sier: "formatter hele harddisken min!"), kan dette lastes ned og startes via Explorer. Dette er ikke uten videre mulig i Netscape. Feilen er under utbedring, men i mellomtida kan det meget vel tenkes at store mengder data kan ha blitt slettet på grunn av den.

Netscape gleder seg nok dypt og inderlig over dette, og det ville neppe overraske noen hvis det viste seg at de har satt eksperter i gang for å fingranske Explorer etter flere feil og mangler. Samtidig har Netscapes styreformann og direktør Jim Clark gått til sak mot Microsoft. Han mener at erkefienden Gates tvinger produsenter av PC'er til å tilpasse seg Microsofts operativsystem Windows 95 og dermed Explorer. Samtidig mener han at oppgraderinger av Windows 95 vil bli utformet slik at det blir vanskeligere å bruke Netscape.

Monopol-frykt

I USA, der store selskaper vokter på hverandre og samtidig forlanger at myndighetene skal slå ned på alle urettferdige konkurransefortrinn, er dette en ytterst alvorlig sak. Microsoft ble tidligere stoppet da de ville legge sitt alternativ til Internett, Microsoft Network, inn i Windows 95. Store nettleverandører som CompuServe og America Online gikk rettens vei, og klarte altså å stoppe det. Vil du ha Microsoft Network, må du kjøpe tjenesten separat. Dette har ført til at Microsoft Network nærmest er en sovende aktør i nettmerkedet i dag, mens konkurrentene fritt kan legges inn på PC'er i salg.

Nett-TV

Men Netscape har et kort i ermet som Microsoft vanskelig kan matche. Selskapet er i ferd med å inngå allianser med elektronikkbransjen, som er i full gang med å lansere de første TV-modellene med innebygde nettfunskjoner. Snart kan du du surfe på nettet, sende og ta i mot e-post og delta i diskusjonsgrupper via et ordinært TV-apparat. Apparatet er koblet til nettet enten via telefonlinje eller via den ordinære TV-kabelen. Mens Microsoft etter manges oppfatning har rotet seg bort med sin TV/nett-kanal MSNBC , akter Netscape å være først ute med programvare som gjør dette mulig. Deres nye selskap Navio Communications Inc. har innledet samarbeid med store spill- og dataprodusenter som IBM, NEC, Nintendo, Oracle, Sega og Sony.

Hva er best?

Hva har så alt dette å si for den jevne nettsurfer? I Dagbladet brukes nå både Microsoft Explorer og Netscape Navigator 3.0 Gold. Etter en liten rundspørring er konklusjonen følgende: Navigator er nettleseren for den som ønsker et avansert verktøy - for eksempel til å lage egne nettsider eller vedlikeholde en vev. Explorer er nettleseren for den som primært ønsker et enkel og greit verktøy til å surfe på nettet med, samt hente ned e-post og diskusjonsgrupper. Explorer ser litt bedre ut, og kan umiddelbart virke litt lettere å bruke. Men dette avhenger naturligvis av hva man er vant til fra før. Begge programmer har e-post og diskusjonsgrupper innebygd, sammen med støtte for lyd og levende bilder. Begge har også mulighet for telefonsamtaler via nettet. Navigator Gold har også grafisk redigeringsverktøy for nettsider innebygd, mens Explorer mangler dette.

Forsprang

Det skal uansett noe til for Microsoft å ta igjen det enorme forspranget Netscape har i nettlesermarkedet. Ved siste måling brukte 80 prosent Netscape, mens Explorer har i løpet av kort tid klart å ta 15 prosent av markedet. Begge programmer er i utgangspunktet gratis - Explorer litt mer gratis enn Navigator. Navigator har nemlig innebyd "tidsbombe", som gjør at du etter en tid blir gjort oppmerksom på at programmet er foreldet og oppfordres til å laste ned ny versjon. For Gold-utgavens vedkommende (den med innebygd redigeringsmulighet) er det dessuten snakk om en såkalt "betaversjon" - en uferdig utgave. Explorer gir seg i hvert fall ut for å være ferdig. Programmet kan du bruke så mye og lenge du vil etter at du har lastet det ned. Om du klarer det, da. For alle linjer til steder du kan laste ned programmet fra, har vært sprengt etter at programmet ble lansert forrige mandag. Men dette vil trolig roe seg ned etterhvert. Her kan du laste ned de to programmene:

Microsoft Explorer 3.0

Netscape Navigator

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media