Nye, superaske modemer på vei til Norge

De nye modemene kjører dobbelt så fort som de raskeste modemene i dag. Om et par uker vil de være å få kjøpt i Norge. Pris: I underkant av 2000 kroner.

I dag legges de nye modemene fra US Robotics ut til salg i USA. Den amerikanske storprodusenten av modemer har lenge hatt de nye modemene på trappene. Erkekonkurrenten Rockwell har hatt en lignende teknologi på beddingen, men de ser nå ut til å måtte gi tapt i konkurransen om å være først ute. De fleste store nettleverandørene har allerede US Robotics "X2"-teknologi installert.

Her i landet vil markedslederen Telenor Nextel, som har ca. 80 prosent av Internettmarkedet i Norge, være i gang allerede fredag. Da får de inn de første US Robotics-modemene til test.

Test

- Først må vi teste teknologien og sjekke at det ikke er noen uforutsette problemer, forteller ansvarlig for produksjon, drift og kvalitet hos Telenor Nextel Dag Mjelde til Digi :data .

Også Telenors konkurrenter vil følge etter. I første omgang Riksnett, men det er ingen grunn til å tro at bransjen vil nøle etterhvert som folk kjøper det nye utstyret.

Dobbel hastighet

De nye modemene har en hastighet på 56 kilobit pr. sekund. De raskeste modemene i dag har en hastighet på 33.6 kilobit pr. sekund - mens de modemer som sitter i flertallet av norske datamaskiner overfører data med 28.8 kilobit pr. sekund. Det nye 56 kbps-modemet vil kjøre Internett dobbelt så raskt som eksisterende modemer. Nesten like raskt som det nye, digitale telefonsystemet ISDN (64 kbps) - men altså på den vanlige, gammeldagse telefonlinje. Mange tror at de nye modemene vil slå beina under ISDN-revolusjonen, som var fjorårets "hotte greie".

Ut med ISDN?

Utgiftene ved installasjon og bruk av ISDN er en god del høyere enn vanlig telefon - selv etter at Telenor innførte nye og høyere takster for lokalsamtaler. Fordelen med ISDN er likevel at folk kan ringe deg mens du surfer på nettet. Og ISDN vil uansett bli billigere enn å installere en ekstra telefonlinje.

Prisen på de nye modemene vil i første omgang ligge på 1845 kroner inklusive moms. Men når salget virkelig tar av, er det ikke umulig at prisen vil synke. Det er også grunn til å tro at Internett-bransjens "1 kronestilbud" (tegn internettabonnement og få modem for 1 krone), også etterhvert vil komme til å inkludere 56 kbps-modemer.