Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

...og slik blir 1997

I året som kommer vil mange flere nordmenn komme seg på nettet. Bransjen regner med en fordobling av veksten i private abonnementer. Det er disse som er viktige i kampen om folks oppmerksomhet.

Hittil har en uforholdsmessig stor del av nettbrukerne surfet på jobben. Det vil neppe arbeidsgiverne godta så mye lenger. Vil du ha fotballresultater og underholdning, må du i framtida surfe hjemmefra. På jobben må det helst gå i børsnoteringer og statistikk.

I følge Norsk Gallup vil 250 000 norske husstander ha tilgang til Internett neste år. Mange tror det blir fler, om nett-TV kommer for alvor.

De store TV-produsentene står klare med sine 1997-modeller med innebygd nettleser og nettilkobling via modem, kabel eller ISDN-linje - enkelt og greit via fjernkontrollen som enhver annen TV-kanal. Du vil også kunne få kjøpt tilleggsbokser som setter din nåværende TV i stand til å gjøre det samme. Disse boksene vil koste et par tusen kroner. Når Ola og Kari ikke lenger trenger å forsake Syden-ferien og lese seg gjennom tunge PC-manualer for å komme seg på nettet, vil folke-surfingen ta av på alvor.

Jus

I løpet av neste år vil vi trolig debatten om innhold, opphavsrett og redaktøransvar forsterke seg, både på Stortinget og i TV-kanalenes diskusjonsprogrammer. Trykte aviser, fjernsyn og radio kan etterprøves og kontrolleres dersom man mener de har begått overtramp. På Internett kan medier som begår overtramp slette sin spor effektivt, og den fornærmede part står igjen uten mulighet til å bevise at det som sto der, virkelig sto der. Dette vil skape juridiske floker når nettet i løpet av 1997 begynner å bli regnet med som like slagkraftig som de gamle mediene.

Nettet gir også hittil uante muligheter til manipulasjon og forvrengning av informasjon utenfor opphavsmediets kontroll. Plate- og filmbransjen frykter ukontrollert piratkopiering. I fjor ble toppartister som R.E.M. og U2 utsatt for amatører som stjal uutgitte låter og la dem ut på nettet. Med større hastighet og båndbredde vil også filmindustrien være utsatt for lignende ting.

Skatt

Dersom ikke Stortinget gjør alvor av å forby offentliggjøring av skatteopplysninger, er det bare et tidsspørsmål før noen legger ligningen din på nettet i et format som gjør at du lett kan finne ut hvor mye naboen din tjente i fjor. Avisene har begrenset plass, og må konsentrere seg om kjendisene. Nettet har ubegrenset med plass. Og for mange er det like interessant å finne ut hvor mye den gamle, syke tanten de håper å arve har i banken enn å vite hva Trygve Hegnar tjente på aksjesalg.

I kjølvannet av de mange nye privatbrukerne vil mange bransjer kjenne sin besøkelsestid. Vi vil få flere spesialsider om bil, båt, hus og hjem. Barna vil få mange tilbud. Flere av dem kommersielle - lykkelig fri fra TV-stasjonenes statspålagte forbud mot reklame rettet mot barn. Publikasjoner som aldri ville ha blitt godtatt av Narvesen vil få en plass på nettet. Mange av dem kontroversielle, men også mange så sære at det aldri ville lønne seg å trykke dem på papir. Frimerkesamlerne, stereoentusiastene og enhjulssyklerne vil kunne se det nye året lyst i møte.

503 Service Unavailable