Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Øl og cyberpupp

BRAD NUDE: - Se der, en naken Brad Pitt, fniser Ragnhild N. Lohne (27) (til høyre), Hilde Hagen (19) og Liv Vik (27). Deres jomfrutur på Internett ga mersmak - men ikke på kafé. Hans Arne Pedersen (19) hjalp jentene med søkingen på det nye digitale møtestedet, Børsen Café. Et par svære cyberspacepupper strutter mot oss idet vi kommer inn døra. En lettere rødmende mann hevder han klikket litt feil. Et kjapt trykk «ctrl/alt/del» - og skjermen blir svart. Vi er på hovedstadens nye digitale møtested: Børsen Café.

- Å, nei - hopp over Ole Ivars.

Liv Vik (27) fra Vågstranda i Romsdal, Ragnhild N. Lohne (27) fra Søgne og Hilde Hagen (22) fra Rognan har sin jomfrutur på Internett. Alle tre jobber i ferjeselskapet Color Line i Oslo - og jentenes førstevalg var jobbens hjemmesider, der de blant annet kunne lese danskebåtens artistliste denne sesongen.

Børsen Café i Oslo sentrum lanserte seg denne uka som Skandinavias første digitale kafé. Deres nye driftskonsept går ut på at innenfor Børsens vegger eksisterer det en mikro-markedsøkonomi hvor tilbud og etterspørsel bestemmer prisene på drikke og mat. I tillegg har de Internett på menyen. En rekke bærbare, stasjonære og trådløse datamaskiner er plassert rundt i lokalet. Kafeens nye treffsted er rundt cyberspace-baren.

Ohhh - naken Brad

- Jeg vet egentlig ingenting om Internett utenom at alt er mulig. Det man ikke finner der, er det heller ikke verdt å finne. Er ikke det riktig? spør Liv - og får bekreftende nikk av surfetøren Jan Fredrik Dahl - som bistår gjestene med lynkurs i nettsurfing.

Jentene forlater danskeferja. De bestemmer seg for å bli litt mer internasjonale.

- Mel Gibson, sier de nærmest unisont.

- Mel Gibson? Jeg trodde det var Brad Pitt som var det hotteste navnet for tida? sier jeg.

- Ja, selvfølgelig. Det er et bedre valg, sier Hilde, som leder an i inntastingen. Etter litt klikking her og der - og litt hjelp av gutta rundt - så finner hun søkerknappen. Deres andre søk i cyberspace er et faktum.

- Se der, øverst på lista. Brad Pitt - nude picture. Ohhh, roper Liv - og klikker seg fram til de ikke akkurat offisielle Brad-bildene .

- Kom igjen, Hilde, forstørr ham, sier Liv - og Brad dukker opp i 15 tommers størrelse.

- OK, det var det, bort med ham.

Og borte ble'n. Jentene surfer videre.

Ødelegger miljøet

- Jeg tror jeg kunne fått dilla av dette. Man kan sikkert bli avhengig, så her gjelder det å passe seg, sier Liv.

- Men å sitte på kafé med en datamaskin synes jeg blir litt passivt, mener Hilde.

- Jeg tror det kan ødelegge kafémiljøet om det blir for mye av dette. Håper ikke de har tenkt å plassere en PC på hvert bord, sier Ragnhild.

- Ja, hva er egentlig poenget med å gå ut på byen, da, sier Liv - som heller ville ha foretrukket å surfe på Internett hjemme i egen stue.

Kjell Lind (57) er derimot av en annen mening. Han synes denne digitale kafeen er en kjempeidé:

- Dette er sosialt, sier kafégjest Kjell - og søker på informasjon om Ecuador, dit han skal reise neste uke.

- Nå kan du gjøre reiseforberedelsene dine på kafé - over en halvliter. Enten alene eller sammen med venner, sier en oppglødd Kjell Lind - som er nettsurfer både på jobb og privat.

Digitalt Red light

Etter hvert som alkoholen begynner å virke i kafégjestenes hoder, samler flere og flere seg rundt pcene. Når klokka nærmer seg midnatt, begynner det å fortone seg som et lite digitalt Red light district. Cyberpupper, nakne atletiske menn og sexlinjer dukker opp på skjermene. Noen rødmer. Andre fniser. Og alle sier bare at de «har lest så mye om sånne sexgreier på nettet, at de bare må se det litt med egne øyne».

- Det er åpenbart mye perverst som ligger inne på Internett, sier Liv.

- Jeg synes ikke det er noe særlig å bli møtt med grov porno når jeg kommer inn på kafé, sier Ragnhild.

Vårt jentepanel bestemmer seg for å kople seg inn på en samtalegruppe, en såkalte web-chat.

- Dette må være løsningen for oss uten en mann, ler Liv - svært opptatt av om det går an å ha private samtaler.

Heidi logger dem inn under fellesnavnet «Liv», rett og slett.

«Heisan, alle sammen,» er jentenes første melding til cyberspace.

«Harald» på kroken

Og det går ikke mange sekunder før svaret kommer. Gutta på nettet er ikke akkurat bortskjemt med kvinnelige samtalepartnere. «Harald» er først ut:

«Hei, hopp, Liv,» skriver «Harald» - og vårt jentepanel er overbegeistret for responsen.

«Magnus» prøver å blande seg inn i samtalen med følgende melding: «Liv, jeg er innfødt Oslo-gutt. 36 unge år, snill og grei og lett å holde rein ...».

Liv, Hilde og Ragnhild holder en knapp på «Harald» - og sender ham følgende melding:

«Harald, nå har du tre single, unge damer på direkten.»

- Jeg kunne ha sittet mange timer og snakket dritt med «Harald» uten at jeg visste hvem han var. Det er et helt utrolig system, innrømmer Liv.

Systemfeil i flørten

Jentene er i digitalt flørtehumør - og «Harald»s respons uteblir ikke.

«Harald, dette er første gang for oss ... Hva med deg?» skriver jentene. Men før de får sendt beskjeden, får de en katastrofal melding opp på skjermen:

«Det har oppstått en systemfeil.»

Dermed ble skjermen svart - og «Harald» forsvant ut av jentenes liv.

- Krise, tenk om dette var mannen i mitt liv, sukker Liv.

Hilde, Ragnhild og Liv sier takk for seg. De holder en knapp på den analoge flørten.