På stedet - MARS!

NEW YORK (Dagbladet): Mars er en ugjestmild ørken av steiner og sand og tilsynelatende uten livstegn av noe slag. Det hindrer likevel ikke romforskere og TV-seere over hele verden i å juble over de sensasjonelle bildene som nå sendes fra kjøretøyet «Sojourner».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Mars har i årevis blitt titulert som den røde planeten. I virkeligheten er den dekket av et oransjerødt lag med fin sand og støv. Innimellom skyter små og store steiner fram. Disse mørke steinene vil i dagene framover bli fingransket med kamera dersom kjøretøyet Sojourn - omdøpt til «Mars-Roveren» - fungerer som den skal. I går var NASA bekymret for at den ikke gjør det.

Kort tid etter at «Stifinneren» hadde gjennomført en prikkfri landing, begynte fartøyet å sende bilder tilbake til jorda, først noen svart-hvitt-bilder og deretter fargebilder.

Et av de første bildene viser at Mars er langt mer kupert enn forskerne hadde antatt. Fra landingsfartøyet skimtes en bakketopp i horisonten mot den rosaaktige himmelen.

40 millioner

Bildene når jorda etter en ferd på hele 460 millioner kilometer gjennom verdensrommet. De er likevel av god kvalitet takket være en nyutviklet teknikk som amerikanerne tar i bruk.

Over hele verden seint i går og i dag har TV-seere kunnet kikke på bildene fra Mars, andre har tatt i bruk Internett der NASA har lagt ut en rekke motiver. Hele 40 millioner treff registrerte romfartsorganisasjonen på sin nettside: http://nssdc.gsfc.nasa.gov/.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer