Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

På stedet - MARS!

NEW YORK (Dagbladet): Mars er en ugjestmild ørken av steiner og sand og tilsynelatende uten livstegn av noe slag. Det hindrer likevel ikke romforskere og TV-seere over hele verden i å juble over de sensasjonelle bildene som nå sendes fra kjøretøyet «Sojourner».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mars har i årevis blitt titulert som den røde planeten. I virkeligheten er den dekket av et oransjerødt lag med fin sand og støv. Innimellom skyter små og store steiner fram. Disse mørke steinene vil i dagene framover bli fingransket med kamera dersom kjøretøyet Sojourn - omdøpt til «Mars-Roveren» - fungerer som den skal. I går var NASA bekymret for at den ikke gjør det.

Kort tid etter at «Stifinneren» hadde gjennomført en prikkfri landing, begynte fartøyet å sende bilder tilbake til jorda, først noen svart-hvitt-bilder og deretter fargebilder.

Et av de første bildene viser at Mars er langt mer kupert enn forskerne hadde antatt. Fra landingsfartøyet skimtes en bakketopp i horisonten mot den rosaaktige himmelen.

40 millioner

Bildene når jorda etter en ferd på hele 460 millioner kilometer gjennom verdensrommet. De er likevel av god kvalitet takket være en nyutviklet teknikk som amerikanerne tar i bruk.

Over hele verden seint i går og i dag har TV-seere kunnet kikke på bildene fra Mars, andre har tatt i bruk Internett der NASA har lagt ut en rekke motiver. Hele 40 millioner treff registrerte romfartsorganisasjonen på sin nettside: http://nssdc.gsfc.nasa.gov/.

- Milepæl

Romfartsorganisasjonens vitenskapsmenn og ingeniører har i hele dag gledet seg over Mars-ekspedisjonens vellykkethet. President Clinton karakteriserer romferden, som kulminerte med landingsoperasjonen nettopp på USAs nasjonaldag, som «nok en spennende milepæl i nasjonens lange tradisjon av framgang, oppdagelse og utforskning, den første landingen på Mars de siste 20 åra. Vår tilbakevending til Mars representerer en ny æra i USAs romfartsprogram».

- Materialet vi vil kunne samle inn på vår naboplanet vil lære oss å bli bedre kjent med vår egen verden og kanskje gi oss ny kunnskap om solsystemet, sa president Clinton.

4. juli: 30 mill. følger Mars-ferd på nettet

ØRKENVANDRING: De første bildene fra Mars viser at den er mer kupert enn tidligere antatt. I bakgrunnen skimtes en bakketopp mot himmelen.