Pass til salgs

Flere regjeringer reagerer nå på at pass og statsborgerskap til deres land blir solgt via Internett. Pass til land i Afrika, latin-Amerika og Øst-Europa tilbys fra 17000 til 260 000 kroner.

Passene, som tilbys via det heller tvilsomme firmaet Privacy Tools, som også kan tilby pressekort, pengeplassering i skatteparadiser og anonyme bankkonti. Firmaet har postadresse i Panama, og politiet der har i samarbeid med Interpol satt i gang klappjakt på bakmennene. Nå har den amerikanske Internett-leverandøren Valley Internet Services fjernet Privacy Tools fra sin server.

Passene som tilbys koster forskjellig, alt etter hvilket land det er snakk om. Det dyreste er brasiliansk pass til 260 000 kroner. Det billigste er pass fra det afrikanske landet Tchad ("bare til bankformål - ikke anbefalt til reise!"), som går for i underkant av 17 000 kroner. Ukas pang-tilbud er Argentinsk pass ("det beste passet du kan kjøpe for penger!") til 208 000 kroner.

Passene påstås å være ekte - komplett med registrering i det aktuelle landets folkeregister. Dette tilbakevises på det sterkeste av Interpol, som overfor nyhetsbyrået Reuter hevder at det hele dreier seg om en gedigen bløff.

Det er likevel en kjent sak at mange pass - også norske - omsettes blant kriminelle over hele verden. Terrorister og profesjonelle svindlere har i mange år forfalsket sin identitet for å kunne passere grensene uhindret.