Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

PC-bank koster flesk

STAVANGER (Dagbladet): Sparebank 1 SR-Bank i Rogaland tar godt betalt fra privatkunder som benytter PC-bank. Banktjenester over Internett og PC kommer nå for fullt, men se opp for hva det vil koste deg.

Betal regningene dine ved hjelp av hjemme-PC-en. Sjekk saldoen og få oppdaterte kontoutskrifter på null komma niks.

De nye PC-bankene kommer for fullt nå i løpet av året. Systemene skal være enkle å bruke, oversiktlige og rimelige i bruk, lover bankene.

Men for kundene til Sparebank 1 SR-Bank i Rogaland kan PC-banken lett bli en dyr fornøyelse. Hos SR-Bank betaler kunden 495 kroner for nødvendig programvare, åtte kroner per minutt de er oppkoplet mot banken og kr 2,50 for hver transaksjon. En familie Dagbladet har vært i kontakt med, måtte ut med hele 600 kroner på tre måneder for å få betalt husholdningsregningene.

Feil bruk

Markedskonsulent Terje Eide i Sparebank 1 SR-Bank mener de som får slike høye utgifter med deres PC-bank bruker systemet lite optimalt.

- Vårt opplegg baserer seg på at folk skal samle opp regninger og betale minst fem- seks i slengen. Kunden skal gjøre alt klart før han ringer banken, og vil da få gjort unna alt på rundt ett minutt. Da blir kostnadene per giro lav, mener Eide, uten at han kan vise til noe regnestykke.

Eide innrømmer at om kunden sjekker saldoen daglig og betaler regninger med flere kontoer, kan det fort bli dyrt.

PC-banken til SR-Bank baserer seg på at kundene ringer direkte til banken uten å gå via Internett. Argumentet for denne løsningen er sikkerhet. Den norske Bank (DNB) vil lansere en liknende løsning for privatkunder om kort tid. De fleste andre banker tilbyr dette først og fremst til storkunder.

- Kreditkassen har hatt et slikt tilbud på bedriftssiden i mange år. Men det forutsetter et visst volum for at det skal lønne seg, sier informasjonssjefen i Kreditkassen, Helge Rangnes, til Dagbladet.

Internett rimelig

Den vanligste PC-bank-løsningen vil bli på Internett. Internett-bankene ser ut til å bli prismessig gunstige, om du da allerede har tilgang til nettet og ikke må opprette et nytt abonnement.

For å komme i gang på nettbank, må du ha et sikkerhetskort til mellom 100 og 200 kroner. Prisen per transaksjon vil bli som telegiro, mellom en krone og 1,50.

Landsbanken, Sparebanken Hedmark og en rekke andre banker har allerede lansert Internett-banker. Kreditkassen, Fokus Bank, Sparebanken Nor og Postbanken kommer snart etter.

- Vi regner med at mellom 50 og 100 sparebanker vil starte opp med Internett-bank i løpet av året, forteller Jan Kirkerud, markedsdirektør i Sparebankenes Fellesdata.

MÅ BRUKES RIKTIG: Markedskonsulent Terje Eide i SR-Bank mener åtte kroner per minutt for deres PC-bank ikke er dyrt hvis systemet benyttes på riktig måte. Foto: JAN-PETTER DAHL