Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Pirat-kunnskap brukt i skolen

Leksikon på CD-rom og ordbøker til dataprogrammer blir piratkopiert. og omsatt ulovlig via småannonser. Til og med i skolen er det blitt brukt piratkopi av leksikon. - Dette er uttrykk for lav moral og vi er bekymret over holdningen hos folk flest.

Det er multimediasjef Finn Jørgen Solberg i Kunnskapsforlaget, Norges største leverandør av kunnskap- og oppslagsverk til datamaskiner, som sier dette.

- Det er mulig folk ikke er bevisst hva de gjør, men det er rent tyveri å kjøpe piratkopier av våre leksikon og oppslagsbøker. Da får hverken forfattere eller kunstnere betalt, sier solberg.

Skolen visste

Denne våren anmeldte Kunnskapsforlaget en rekke personer som hadde organisert salg og kopiering av forlagets leksikon på CD-rom. Salget foregikk via rubrikkannonser i distriktsaviser og på tekst-tv. Det ble oppdaget at til og med en skole som hadde benyttet seg av pirattilbudet.

-Skolen var fullt klar over at dette var en piratkopi av leksikonet. Mange har nok latt seg friste når pirat-versjonen ble solgt for halvparten av ordinær butikkpris. Vi oppdager gjerne at folk har en ulovlig kopi når de ringer og skal ha hjelp, sier Solberg i Kunnskapsforlaget.

Går til sak

Den ulovlige kopivirksomheten hadde forgreninger både til Vestlandet og Grenlandsområdet. En av bakmennene i piratsaken sto også frem i distriktsavisen og karakteriserte aktiviteten på nivå med å "kjøre på rødt lys". Saken er ferdig etterforsket av politiet og piratene får en bot. Dermed kommer det nå ytterligere en økonomisk smell for de som ble anmeldt av forlaget.

- Vår strategi er at vi går til sivilt søksmål hvis vi ikke får erstatning gjennom straffesak, sier Solberg i Kunnskapsforlaget.

Han mener det er vanskelig for å få gjennomslag og forståelse for at brudd på åndsverksrettighetene er en forbrytelse.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media