Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Piratjakten har startet

Microsoft i Norge har gått til sivilt søksmål mot en større dataforhandler for piratkopiering av programmer. Dette er hittil den største saken i Norge av sitt slag. Nå går datagiganten hardere til verks i kampen mot den ulovlige virksomheten.

-Denne saken dreier seg om en forhandler som har solgt datamaskiner med programvarer som er piratkopiert, sier Norvald Heidel. Han er anti-piratansvarlig i Microsoft. Microsoft har fått rettens medhold til å beslaglegge all programvare hos forhandleren. Nå vil de også ha erstatning for piratvirksomheten som har foregått i stort omgang.

Forhandlere svindler

12 norske firmaer og dataforhandlere er anmeldt for piratkopiering det siste året. Ytterligere 3 anmeldelser er like rundt hjørnet. Totalt er omkring 54 prosent av programmene i norske datamaskiner er ulovlige. Dette utgjør flere hundre millioner kroner. Nå er datagiganten lei av aktiviteten til forhandlerne. - Det jukses og svindles i stor stil. Nå legger vi silkehanskene på hyllen, sier Norvald Heidel hos Microsoft. Han anslår at forhandlerkopieringen utgjør verdier for rundt 100 millioner kroner av en total programsvindel på rundt 700 millioner. Får man piratvirksomheten ned på amerikansk nivå (30 prosent) utgjør dette 1ø000 flere arbeidsplasser omregnet fra kroner. - Det er den store urskogen av norske maskinprodusenter og butikkjeder som står for store deler av denne ulovlige virksomheten. Vi har jobbet med å øke moralen hos forhandlerne. De fleste følger spillereglene, men noen vil rett og slett ikke høre. Spesielt er det pinlig når våre egne forhandlere selger ulovlig kopierte programmer. De lurer på kundene og oss, sier anti-piratansvarlig Heidel.

Slutt på oversettelser

Piratkopiering av dataprogrammer i Norge ligger over gjennomsnittet i Norden og langt over gjennomsnittet i USA og Tyskland. Priskonkurransen på datamaskiner fører til at programvare blir kopiert ulovlig og lagt direkte inn i maskinen som kunden kjøper. - Konsekvensen kan bli at programvareprodusentene sluttet å oversette programmer til norsk. Det blir rett og slett ikke lønnsomt, sier Heidel hos Microsoft. Piratprogrammene er å finne både hos store firmaer, i kommunale kontorer og i private hjem. Mange er ikke klar over at de har fått med seg ulovlige varer når de har handlet datamaskin. - Det skal alltid følge med programsertifikat. Denne er grønn og har et hologram ligner på en amerikansk dollarseddel. I tillegg skal kunden også alltid få med seg sikkerhetskopi på disketter, og dette skal være originaldisketter, understreker Heidel. Kikk på hvordan et programsertifikat skal se ut.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media