Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

- Selger ikke medisiner til nordmenn

I forrige uke skapte det nederlandske medisinfirmaet Eurocare overskrifter i Norge. Det ble påstått at de selger reseptpliktige medisiner til nordmenn via Internett. Overfor Dagbladet bedyrer de at de bare selger til amerikanere.

Vi sendte dem følgende brev pr. e-post:

Deres side på Internet har skapt overskrifter her i Norge. Norsk politi undersøker nå påstanden om at dere selger dels medikamenter som er ulovlige å selge (Prozac), dels medikamenter som er reseptpliktige i Norge.

I denne sammenheng vil jeg stille noen spørsmål. Vær oppmerksom på at svarene dere gir meg kan komme på trykk.

1) Selger dere produktene deres til norske kunder?

2) I så fall, kontakter dere norske helsemyndigheter på forhånd for å få vite om de produktene kundene deres bestiller kan importeres legalt til Norge av privatpersoner?

3) Dersom svaret på 1) er nei, hvorfor tilbyr dere produktene deres via Internett uten noen som helst informasjon om restriksjoner på salg til norske eller andre europeiske/ikke-amerikanske kunder?

4) Here dere tidligere solgt produktene deres til norske eller andre ikke-amerikanske kunder? I så fall, undersøkte dere på forhånd om noen av disse produktene krever gyldig resept fra lege i landene dere sendte produktene til? Et par timer seinere kom dette svaret fra Pieter Visser i Eurocare:

Nei, vi selger ikke produkter til nordmenn, og heller ikke til andre som bor i Europa.

Internet er et verdensomspennende nett og derfor har alle over hele verden tilgang til det. Vi kan ikke hjelpe for at mennesker i Europa bruker det og gjerne vil bruke våre tjenester også. Men dessverre må vi nekte dem det. I dette øyeblikk er vi i ferd med å endre våre nettsider slik at de gir beskjed om at vi ikke betjener europeiske kunder (Norge er også med i EU, så fra mandag av vil nordmenn kunne se at de ikke kan bestille fra oss).

VI selger ikke til folk i Europa. Bare til Statene og Kanada.

Jeg håper jeg har informert deg tilstrekkelig når det gjelder denne saken, og jeg håper du vil trykke det i avisen din så det er klart for alle nordmenn.

Jeg beklager eventuelle problemer i forbindelse med dette, men slik er vår tjeneste. Bortsett fra at hr. Visser som så mange andre europeere ikke vet at Norge sa nei til EU, burde dette oppklare saken. Eurocare ser med andre ord ut til å være et firma som selger medikamenter via Nederland til kunder i USA. På grunn av avgifts- og tollbestemmelser er de i stand til å selge medikamentene til lavere pris enn hva amerikanske apoteker kan tilby. Om det er lovlig å selge respeptpliktige medikamenter på denne måten, har vi ikke nok kjennskap til amerikansk lov til å bedømme.

Vi fikk likevel ikke noe svar på om firmaet tidligere har solgt til norske eller europeiske kunder. Det kan jo tenkes at de har fått panikk etter at saken vekket politiets opmerksomhet både i EU og i Norge, og i hui og hast lagt ned alt salg til andre enn amerikanere.

På den siste utgaven av firmaets nettside står det i klartekst at de ikke sender utenfor USA. Dessuten står det klart og tydelig at reseptpliktige legemidler kun skal brukes i samråd med lege og dersom man har gyldig resept.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media