Siktet for data-hærverk

Hackeren som slettet 11 000 hjemmesider og sidene til Dagbladet, Digi og Nettavisen i helga er nå trolig tatt. Follo politikammer har siktet en datakonsulent i slutten av 20-åra for å ha stått bak sabotasjen.

Det er altså ingen ungdommelig hacker det her er snakk om. Siktedes advokat Kim Heger sier til Nettavisen at mannen har både har fast jobb i et datafirma og landets høyeste datautdannelse - hovedfag i informatikk.

Ikke hacker-miljø

I løpet av gårsdagen var flere personer inne til avhør hos politiet i Ski. Det er disse avhørene som skal ha ført til at politiet pågrep datakonsulenten.

Ingen av personene som ble avhørt skal være fra noe utpreget hacker-miljø. Men for å kunne komme seg inn og ødelegge på den måten som skjedde, må vedkommende ha god kjennskap til programmering. Det er derfor ikke overraskende at personen bak sabotasjen arbeider profesjonelt med Internett.

Tok avstand

I løpet av mandagen og tirsdagen fikk Dagbladet :på nettet e-post fra flere personer innen data- og nettmiljøet i Norge som vil ha seg frabedt slike mistanker. Alle tok skarp avstand fra det som skjedde, og kunne ikke tenke seg at noen i det profesjonelle miljøet har stått bak handlingen.

Det viste seg imidlertid at de tok feil.

Den siktede,som jobber for dataselskpet Yes Interactive, skal ha beskrevet det hele som et rent arbeidsuhell. I dag vil Økokrim avgjøre om han skal framstilles for varetektsfengsling.

Hull tettet

Hos Telenor Nextel får Dagbladet opplyst at hullene som er oppdaget i systemet deres nå er tettet. Det skal ha vært tre mulige måter å komme seg inn for å ødelegge data på serveren. Inntrengeren som lørdag kveld slettet alle filene på serveren der både bedrifter og privatabonneneter ligger med sine hjemmesider, brukte ikke Dagbladets søkemotor da hærverket ble gjort, slik det tidligere har blitt hevdet. Derimot brukte han tjenesten «Doktor Online», som ligger på ukebladet Hjemmets sider. Hacker-smutthullet funnet