Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Sjakk-oppgjøret uavgjort

NEW YORK (Dagbladet): IBMs superdatamaskin Deep Blue slo søndag den russiske verdensmesteren i sjakk, Garri Kasparov, i det andre partiet av deres omkamp på seks partier. Stillingen er dermed 1-1, fordi Kasparov vant åpningspartiet.

Deep Blue er en oppgradert versjon av maskinen Kasparov slo i Philadelphia i 1996. Den nye, som har fått kallenavnet Deeper Blue, er dobbelt så rask som den opprinnelige. Den kan kalkulere 200 millioner mulige trekk i sekundet. Etter at Kasparov vant første parti lørdag, arbeidet IBM-teknikere natten igjennom for å gjøre forbedringer. Datamaskinen har fått mer datakraft og større kunnskap siden den første sjakkduellen mellom menneske og maskin i fjor.

Turneringen går over seks kamper, og vinneren får 4,2 millioner kroner. Taperen får 3,5 millioner. Datamaskinen kommer antakelig til å bruke pengene på mer hukommelse. Hva Kasparov planlegger er et åpent spørsmål.

Sist de to møttes i Philadelphia i februar i fjor, tapte Kasparov det første spillet. Men han kom sterkt tilbake, og vant til slutt. Kasparov vant i spill to. Det ble remis i tredje og fjerde spill. Men Kasparov vant overbevisende i de to siste spillene.

Etter den forrige turneringen sa Kasparov at mennesket alltid vil være bedre enn maskinen, bortsett fra når mennesket begår feil.

Duellen fortsatte med den andre kampen i går. Deretter spilles turneringen i morgen, onsdag, lørdag og søndag.

450 mennesker betalte 175 kroner hver for å se en lukket TV-overføring av spillet i et fullt auditorium på Manhattan. Kasparov og datamaskinen satt isolert i samme bygning 35 etasjer over auditoriet. Følg kampen mellom menneske og maskin på IBMs sjakksider

SKARPE: Hvem er skarpest, dataprosessoren eller hjernen? I går vant «Deep Blue» over sjakkmesteren Garri Kasparov. Stillingen er dermed uavgjort i den store kampen mellom menneske og maskin.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media