Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Skadd etter bombesurfing

Svenske 17-åringer ble alvorlig forbrent og sprengskadet da en hjemmelaget bombe eksploderte onsdag. Bomben ble laget på skolen, ingrediensene var fra fargehandelen og oppskriften fra Internett.

HELLE HØINESS

Minst to elever er alvorlig skadet etter at en hjemmelaget bombe eksploderte midt i skoletiden på Vännäs gymnas i Umeå i går, onsdag. Ulykken skjedde etter at fire elever hadde eksperimentert med bombeoppskrifter de hadde funnet over Internett.

- Det dreier seg om en svært kraftig bombe. At guttene greide seg er bare flaks, sier Christer Sällström ved Umeåpolitets tekniske avdeling til Aftonbladet.

Panikk

Det dramatiske ulykken satte Vännäs gymnas fullstendig i panikktilstand. Elevene sprang rundt gråtende i korridorene. Nå er det satt sammen krisegrupper for de rundt 100 elevene som bor ved skolens internat.

- Bombeoppskrifter er lett å skaffe seg på Internett. Det finnes ingen ting som taler for at slikt informasjon kan bli stoppet heller, sier Christer Ström som jobber for påtalemyndighetene i Kristianstad og er sakkyndig i den svenske IT-utredningen.

Også biblioteket

- Hvis du går inn på nettet finner du raskt over hundre steder med slike oppskrifter, sier Ström.

Han understreker at informasjon om hvordan man skal lage bomber, alltid har vært tilgjengelig, også lenge før Internett dukket opp. For eksempel i "Anarkistens håndbok" som man kan låne på biblioteket. Les mer om bombeulykken i Sverige i Aftonbladet. Fire elever skadd av bombe Fant bombeoppskrift på internett

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media