Slik lager du din egen hjemmeside

Dagbladet forklarer deg hvordan Elin Ruhlin Gjuvsland (21) gjør det. Hun er med i redaksjonen som legger Dagbladet ut på Internett hver dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Profesjonelle nett-formgivere bruker helst det forholdsvis enkle programmeringsspråket HTML direkte. Dette gir den beste kontrollen med sidenes utseende. Men som nybegynner er det best å begynne på enkleste vis.

Det finnes flere gode programmer der Elin kan lage sidene direkte - de fleste av dem er gratis tilgjengelig via nettet. Men det aller letteste å begynne med er Netscape Gold - en utvidet versjon av nettleseren (browseren) Netscape, som de fleste bruker når de skal ut på nettet.

Denne kan hentes ned fra Netscapes hjemmeside på http:/www.netscape.com. Velg «Help-About Netscape» fra menyen. Om siden som kommer opp forteller deg at dette er Version 2.01 Gold, har du riktig versjon. Elin har den allerede.

Aller først kaller Elin opp en blank nettside. Dette gjør hun ved å velge «File-New Document-Blank» fra menyen. En grå nettside uten innhold kommer opp - akkurat som et blankt ark. Nå skal hun begynne å fylle den med sine egne tekster og bilder.

· Start med tittelen

Aller først starter Elin med en tittel. Den blanke nettsida virker omtrent som et vanlig tekstbehandlingsprogram, slik som Word eller Ami Pro. Med andre ord kan Elin bestemme skriftstørrelse og skrifttype ved å velge dem i menyen. I Netscape Gold skjer dette ved hjelp av menyene. Velg f.eks. +4 som Font Size (skriftstørrelse) og Heading 1 som Paragraph Style (skrifttype for dette avsnittet). Så trykker hun på OK-knappen.

Nå ser skjermen slik ut:

Nå vil Elin skrive litt forklarende tekst. Da velger hun en annen og mindre skrifttype. For eksempel Normal og +1. Siden blir nå seende slik ut:

Slik lager du din egen hjemmeside

· Legg inn et bilde

Nå vil hun legge inn et bilde. Dette er den vanskeligste biten. For å kunne gjøre det, må bildet finnes som data på en disk.

Har du en CD-ROM-spiller, kan du få favorittbildene dine ferdig fra fotobutikken på en CD-ROM. Bildene kan da overføres fra CD-ROM'en til nettsiden din.

Eller du kan kjøpe deg en såkalt «scanner» - et dataverktøy som omformer bilder på papir til digital informasjon som datamaskinen kan bruke. De billigste typene koster rundt 2000 kroner.

Et tredje alternativ er å kjøpe et digitalt kamera, men disse er ofte vanskelige å oppdrive og ganske dyre i innkjøp (ca. 6000 kroner).

På nettet ligger det mange bilder som kan hente ned. Men pass på - det er mange bilder som er beskyttet av opphavsrett. Disse kan Elin legge lenker til, men ikke bruke direkte på sin side.

Når hun finner bildet hun vil lime inn, plasserer hun muspilen over bildet og klikker på høyre mustast én gang. Nå får hun valget mellom å henvise til bildet via en lenke, eller lagre bildet på egen harddisk. Hun velger det siste, og legger filen under Netscape-katalogen på disken.

Så går Elin tilbake til hjemmesiden sin. Hun limer inn bildet ved å velge Insert-Image fra menyen, finner filen sin (i dette tilfellet heter den «elin4.gif») og legger den inn. Bildefiler kommer gjerne i to formater såkalt «GIF» eller «JPEG». Begges støttes av Netscape og andre nettlesere.

Slik lager du din egen hjemmeside

Når bildet er limt inn, ser siden hennes sånn ut:

· Lagring

Nå er det på tida at Elin lagrer arbeidet sitt, slik at hun ikke mister det. Hun trykker på den lille knappen med diskettsymbolet på og gir siden et passende filnavn. Elin kaller siden sin for «Elins-homepage.html». Etter punktum skal det alltid stå html - dette forteller nemlig nettleseren at det er en hjemmeside det dreier seg om.

· Bakgrunnsfarger

Den grå bakgrunnsfargen synes Elin er altfor kjedelig. Hun vil heller ha dueblått. Det får hun ved å velge Properties-Document fra menyen, krysse av for «Use custom colors» og velge blåfargen fra paletten som kommer fram når hun klikker på Choose Color-knappen og velger skillekortet «Appearance». Så trykker hun på OK-knappen.

· Lage lenker

Nå vil Elin legge ut lenker til sine favorittsteder på nettet. Først må hun skrive inn navnene på de nettstedene hun skal legge lenker til - gjerne med litt forklarende tekst under. Når hun er ferdig med det, skal hun legge inn adressene til disse nettstedene. Det gjør hun ved å merke teksten som skal lenkes med muspekeren. Deretter klikker hun på menyknappen med en liten lenke på. Da kommer det opp et skjema der adressen skal fylles ut. Hun fyller ut riktig adresse og trykker på OK-knappen. Så gjør hun det samme med alle de andre lenkene hun legger inn på siden sin.

Etter at hun har gjort ferdig siste finpussen, ser Elins side slik ut:

Slik lager du din egen hjemmeside

· Legge siden ut på nettet

Til slutt skal hun legge ut siden hos Internett-leverandøren sin. Prosesyren for dette er litt ulik fra leverandør til leverandør. Noen forlanger at du skal bestille plass hos dem - eventuelt mot en liten kostnad. Andre har slik plass inkludert i abonnementet, men det kan tenkes du må registrere deg først. Ta kontakt med leverandøren din, men sjekk hjemmesidene deres først. Ofte finner du alt du trenger å vite der.

Uansett hvilke vilkår som gjelder for å legge ut egne sider, må du overføre siden din ved hjelp av et FTP (file transfer protocol)-program. Slike programmer er lette å finne på nettet - og i likhet med Netscape er de stort sett gratis for privatpersoner.

Slik gjør Elin når hun skal legge ut sin side hos Telenor Online, som er Dagbladets Internettleverandør.

Først starter hun filoverføringsprogrammet-programmet CuteFTP. Deretter kobler hun seg på riktig katalog hos Telenor Online - den katalogen skal legge hjemmesiden inn under. Når hun har funnet den, drar hun filen «Elins-homepage.html» over fra vinduet for sin lokale harddisk til vinduet der Telenor Onlines katalog ligger.

Vips! Nå er Elins side ute på nettet!

.Siden finner du HER .

Dette trenger du Tips for viderkomne

Slik lager du din egen hjemmeside
Slik lager du din egen hjemmeside
Slik lager du din egen hjemmeside
Slik lager du din egen hjemmeside
Slik lager du din egen hjemmeside
Slik lager du din egen hjemmeside
Slik lager du din egen hjemmeside

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer