Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Surfing fortsatt lovlig

Du risikerer ikke å forbryte deg mot opphavsrettregler når du surfer. Etter tre uker med internasjonale forhandlinger i Genève er alle 104 land enige om én ting: Det er umulig å bli enige.

HELLE HØINESS

Den tøffeste diskusjonen har de siste ukene stått om såkalt mellomlagring. Det vil si den midlertidige kopiering som automatisk skjer på datamaskinen når man surfer på Internett.

- De reglene vi har hjemme i Norge vil fortsatt gjelde slik de er i dag, sier Helge Sønneland på telefon fra Genève fredag kveld. Sønneland er ekspedisjonssjef i Kulturdepartementet og leder for den norske delegasjonen.

Det betyr at alle internettbrukere kan surfe av hjertens lyst.

Musikkbransjen og andre forlagsorganisasjoner, som lever av åndsverk, har kjempet for at internettsurfing skal regnes for en slags kopiering. Det vil si at hvis du laster ned bilde, lyd eller bevegelse fra Internett skal du betale et vederlag. Kopiforslaget har skapt bekymring med tanke på hvordan man rent praktisk skal håndtere dette. Spesielt har mange fryktet dette vil gi irriterende bomstasjoner på den digitale motorveien.

Tre hovedsaker

Tre emner har vært i fokus for diskusjonene i Genève. For det første har det vært debatt om opphavsrett i forhold til såkalt mellomlagring. Dernest har beskyttelse for utøvende kunstnere stått på agendaen. Det tredje store spørsmålet har vært forholdene rundt databaser eller elektroniske arkivsamlinger.

- Musikkbransjen og plateprodusentene har sikret sine rettigheter. Dessverre har hverken skuespillere eller dansere fått samme beskyttelse i forhold til de audiovisuelle mediene. Dette er svært beklagelig, sier Sønneland til Dagbladet.

Riktignok har alle utøvende kunstnere nå fått slått fast retten til å bli navngitt, men dansere og skuespillere har ingen internasjonale regler som beskytter dem mot at en fremføring blir radbrukket. Dermed kan en skuespiller for eksempel risikere at en fremføring blir satt i en helt annen sammenheng enn det den opprinnelig var ment for.

- I Norge har kunstnere sine rettigheter sikret, men under internasjonale forhold har vi ikke fått enighet, sier Sønneland.

Ny runde i 1998

Det har ikke blitt tid nok til å diskutere internasjonale regler vedrørende databaser. Derfor satser nå medlemslandene på nye diskusjoner i 1998. Dette første gang på 15 år at verdens fellesregler om opphavsrett tas opp til revidering. Det er den enorme elektroniske utviklingen de siste årene som har tvunget fram dette møtet i Genève.

- Nå vil alle reise hjem til sin respektive land. Der skal de foreløpige forhandlingsresultatene bli ratifisert og akseptert av nasjonalforsamlingen før de blir gjeldene, sier Sønneland. Grunnlaget for diskusjonene i Genève WIPO