Svensk forfatteropprør

"Nå har vi ventet lenge nok! Nå gjør vi selv vei i vellinga!" Med slike slagord lanserer de svenske forfatterne Peter Curman, Lars Forssell og Jan Myrdal sin protest mot forlagene på nettet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

De kjente, svenske dikterne og skribentene vil ikke lenger finne seg i behandlingen de får av forlag og bokhandlere. I følge en pressemelding de har sendt ut på nettet er det svenske bokmarkedet i fullt kaos. Derfor legger de nå ut sine bøker til almen beskuelse på nettet - gratis. Om folk vil ha dem på papir, kan de bestilles ferdig trykt mot betaling. Hver bok tar ti minutter å produsere. Prisene er ennå ikke fastsatt, men vil etter sigende ligge betydelig under det bokhandleren tar. Forfatterne trenger ikke å brenne inne med store lagre - de kan jo lage bøkene etterhvert som kjøperne melder seg.

Protesten er ironisk nok et svar på de svenske forlagenes omstilling til bruk av ny teknikk. I tråd med at bøker nå kan gjøres tilgjengelig uten bruk av papir, har den svenske forleggerforeningen skiftet navn fra bokforleggerforening til bare forleggerforening. (I parentes bemerket har Den Norske Forleggerforening her vært i pakt med tida helt fra begynnelsen av).

Forfatterne ønsker ingen krig mot forlagene, hevder de. Tvert om vil de bare vise dem hvilke muligheter som ligger i ny teknologi - i en tid der bokhandler blir nedlagt og skoleungdom ikke lenger får tak i Sveriges nasjonallitteratur.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer