Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Toveis-TV er her (snart)

I løpet av de neste årene vil TV-apparatet ditt kunne bli to-veis: Du vil selv kunne delta direkte på skjermen - via Internett eller ved hjelp av TV- og kabelselskapenes lokale tjenester.

Til nå har TV vært et enveismedium. Du sitter i sofaen og mottar det som kommer på skjermen. Nå skal du også kunne bruke det den andre veien.

TV-kanalen NRK 2 har allerede begynt. I mandagsprogrammet «Spider» kjøres TV-programmet og Internett-tilbudet i tospann. Seerne kan bidra med egne bilder, filmer og brev som kommer opp på TV-skjermen for de som ser på.

For å kunne delta fullt ut, må PC-en din være logget inn på nettet samtidig som du ser på TV-programmet.

I dag er Internett og TV to forskjellige medier, men disse vil smelte sammen i løpet av noen år.

Som en kanal til

Internett vil i første omgang være tilgjengelig som en kanal på TV-en og oppføre seg akkurat som om du surfet på nettet via PC-en. En enkel fjernkontroll erstatter tastatur og mus.

Seinere vil Internett og TV smelte sammen og låne egenskaper fra hverandre. Det vil komme programmer der du kan gå inn direkte på TV-skjermen under sending og snakke med programlederen, bestille varer som annonseres eller delta i debatter sammen med deltakerne i studio.

Betaling

Hittil har det meste på Internett vært gratis for den forholdsvis beskjedne andelen av befolkningen som bruker det. Men fra den dagen nettet lander på hver eneste TV-skjerm, kan du trygt regne med at mange vil prøve å tjene penger på det.

Internett-bokser og nett-TV vil trolig bli levert med kredittkortlesere, slik at du enkelt kan betale for varer og tjenester på nettet. Virkelig attraktive tjenester vil koste en god del, mens andre vil bli finansiert av reklame.

Første november vil kabelselskapet Janco, som leverer TV-signaler til store deler av Oslos befolkning, komme med Internett-tilknytning via den ordinære TV-kabelen. Men her må du fortsatt bruke PC. Modemet erstattes av en boks som kobles mellom TV-uttaket i veggen og PC-en.

Denne forbindelsen er opptil 100 ganger raskere enn telefonlinjen de fleste med privat Internett-abonnement bruker nå.

I første omgang vil tilbudet gjelde bare de som har Internett-abonnement hos nettleverandøren Schibstednett. I tillegg må kabelanlegget i boligen din være forberedt for interaktive tjenester. Eldre anlegg kan oppgraderes for en merpris.

Utvikling

Jancos samarbeidspartner på Internett-siden er Schibstednett, som også har et samarbeid med Telenor om Internett-forbindelse via satellitt og parabolantenne. Dette vil trolig foreligge som et tilbud til paraboleiere i løpet av 1997.

- Vi ser på dette på dette som en evolusjon - ikke som en revolusjon. Det vil nok gå tre til fem år før Internett og interaktivt TV via kabel blir en realitet for hele landet, sier administrerende direktør Hasse Ivarson i Telenor Avidi til Dagbladet.

I første omgang satser hans selskap på forsøksprosjekter i Sandefjord og Trondheim. De har ingen hast med å stille på målstreken 1. november når telemarkedet blir åpnet for konkurranse med kabelselskapene.

50 millioner kanaler

Telenor satser også på interaktivt TV med tanke på en framtid der filmer, musikk, varer og elektroniske tjenester vil kunne bestilles via TV-en. Men dette ligger noe fram i tid, og mange innen bransjen tror at Internett vil utvikle seg raskere enn TV-mediet i så måte.

Alle de store TV-produsentene i Japan og Europa har bebudet at de kommer med nett-TV. Både i form av TV-apparater med innebygd nettilgang, eller «svarte bokser» som kan kobles til den TV-en du allerede har.

Nederlandske Philips' amerikanske søsterselskap Magnavox satser på en boks som kan kobles til ethvert TV-apparat - som en videospiller. Denne boksen har forbindelse til telefonen din - eller til kabelselskapet du benytter. Når du trykker på «Web»-knappen på fjernkontrollen, skifter TV-en over fra ordinære TV-sendinger til Internett. Boksen gjør det også mulig å sende elektronisk post.

Teknologien er utviklet av det amerikanske selskapet WebTV. Boksen er i salg i USA allerede, og koster i overkant av 2000 kroner. Nettilknytningen vil ligge på om lag 100 kroner måneden - omtrent det samme som ordinær tilknytning pr. telefon koster i USA i dag.

Også konkurrenten Sony har kjøpt lisens til å levere boksen og nettilknytningen gjennom TV.

Europeiske og japanske produsenter av TV-apparater har forkynt at de kommer med TV-modeller med innebygd Internett i løpet av neste år. Det er likevel usikkert om disse vil kunne brukes i Norge.

I Europa jobber både Rupert Murdochs Sky-selskap og den tyske giganten Bertelsmann med nett-TV.