Tysland får super-liberal nettlov?

Tysklands justisminister sier han vil foreslå en ny lov som gjør det umulig å straffe nettleverandører. Om loven blir vedtatt, betyr det at Tyskland blir verdens mest liberale land nårt det gjelder Internett og andre datatjenester.

Dette kommer svært overraskende på tyske nettleverandører. Særlig fordi den verdensomspennende, amerikanske nettleverandøren CompuServe nylig måtte bite i gresset for myndighetene i Bayern. I Tyskland er det slik at mens statlige myndigheter kan regulere industri og økonomi, er det delstatenes ansvar å bestemme reglene for kringkasting. Det var med henvisning til dette at bayerske myndigheter, som preges av til dels strengt konservative og kristne politikere, tvang CompuServe til å fjerne en rekke av sine diskusjonsgrupper.

Nå ser det altså ut til at sentrale myndigheter overtar styringen. Justisminister Edzard Schmidt-Jortzig uttalte torsdag til tysk presse at virksomheter som tilbyr sine kunder tilgang til Internett bare ville bli straffeforfulgt om de selv hadde oppdaget at ulovlig materiale var tilgjengelig via deres tjeneste uten å gjøre noe med det. I praksis betyr dette at nett-kriminalitet blir umulig å bevise og forfølge rettslig.

- En som åpner ei dør kan ikke vite hva folk som går gjennom døra bærer med seg inn. Og hvis alle som skulle inn døra ble kroppsvisitert, ville de bare velge en annen dør, uttalte justisministeren.

Han mente at dersom sentrale myndigheter skulle tenke slik som delstaten Bayern, ville Internett dø en stille død i Tyskland.

I følge Schmidt-Jortzig vil forbundskansler Helmut Kohl komme til å fremme et lovutkast basert på denne tankegangen for den tyske forbundsdagen før sommerferien.

Loven vil i praksis gjøre det umulig å håndheve noen form for nettsensur. Tyske politietterforskere har så langt blitt stilt overfor en rekke uløselige paradokser når de har beskjeftiget seg med det som i enkelte delstater (men ikke i andre) har blitt ansett som nett-kriminalitet. For eksempel er alle nazistiske ytringer totalforbundt i Tyskland, mens de samme ytringene er beskyttet under ytringsfriheten i USA. Dermed har tyske nynazister fritt kunnet boltre seg på servere i USA, som jo uten problemer kan nås av tyske nettsurfere som befinner seg i hjemlandet.