Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

U2 flådd for penger på Internett

For tre uker siden ble to sanger fra U2s kommende album spredt via Internett. Bandet har tapt store beløp på piratvirksomheten, men foreløpig kan ingen internasjonale regler hjelpe dem.

Musikkbransjen og platebutikkene har virkelig begynt å frykte Internett. Det verdensomspennende datanettet åpner både for platesalg over landegrensene og global piratvirksomhet. U2 er det første bandet som virkelig har fått erfare at nå spøker det for både royalties og platesalg.

Spilt på MTV

«Wake Up Dead Man» og «Discotheque» kommer først ut på nyåret. Likevel har låtene blitt trykt på CD-er og solgt for rundt 100 norske kroner flere steder i verden. Sangene er også blitt spilt på radio og MTV uten at U2 er sikret honorar og betaling.

Det var opprinnelig en ungarsk U2-entusiast som skaffet seg opptak av sangene, og la dem ut på sin egen internettside.

Dermed kunne hvem som helst surfe til seg de ferske U2-sangene uten å gå veien om platebutikk og plateselskap.

Denne historien pluss tidligere episoder har virkelig satt et støkk i musikkbransjen.

Opphavsrett

Nå skal opphavsrettsspørsmål knyttet til Internett diskuteres på internasjonalt nivå. Dette skjer allerede før jul i Genève i Sveits. Likevel er det uvisst om man kan komme til enighet.

- Det er spådd 50 prosent sjanse for at bransjen kommer til en enighet. Diskusjonene er knyttet både til opphavsrett, utøvervederlag og elektroniske databaser. Det er mye politikk involvert, sier Sæmund Fiskvik som er leder for den norske avdelingen av The International Federation of the Phonographic Industry (IFPI).

Lovgivningen er usikker og det er lagt ut lydspor på flere norske internettsider uten at IFPI har gitt tillatelse til dette.

- Ingen nordmenn har tillatelse fra oss til å ha lydkutt på internettsidene. Dette gjelder for eksempel listen hver onsdag i VGs nettavis, sier Fiskvik.