Vatnes kidnappere funnet på Internett

Det er den fryktede geriljagruppen ELN som holder Stein Vatne som gissel i den colombianske jungelen. I går fant Dagbladet nordmannens fangevoktere på Internett.

I full uniform står lederne for geriljagruppen og stirrer mot deg. Bare et klikk unna kan de sees ved hjelp av en Internett-adresse. Utenriksdepartementet har også surfet seg fram til geriljagruppens hjemmeside.

- Vi er overbevist om at det er ELN-geriljaen som står bak kidnappingen av Stein Vatne, og har også registrert at de er å finne på Internett, sier Sjur Torgersen, lederen for UDs konsulatseksjon.

Det er han som koordinerer arbeidet med å få frigitt Stein Vatne. Men om Utenriksdepartementet har tatt kontakt med kidnapperne via deres e-post adresse, vil han ikke si noe om.

- Hvis vi hadde gjort det, ville jeg ikke latt den informasjonen tilfalle allmennheten. Det er en prinsippsak. Hvordan vi kommuniserer med geriljaen er konfidensielt, sier UDs mann Sjur Torgersen.

Men han kan avsløre at store ressurser er satt inn for at nordmannen skal få friheten tilbake.

ELN er den nest største av de geriljagruppene som ennå utkjemper den førti år gamle borgerkrigen i Colombia. På Internett er det et utall sider hvor du kan lese om interne regler, målsettinger og om de ulike frigjøringssoldatenes heltegjerninger. Geriljabevegelsen skriver at de er «Colombias nye stemme», og at den cubanske revolusjonshelten Che Guevara er deres forbilde.

Den kommunistiske geriljagruppen ELN ble opprettet i 1963. I dag er rundt 2000 soldater knyttet til den militante gruppa.

Utpressing

Kidnapping av uskyldige ofre er blitt industri for ELN. De har spesialisert seg på å bortføre ansatte i store internasjonale konsern, for så å kreve store summer for å frigi dem. Den danske ingeniøren Ulrik Schultz overlevde 223 dager i fangenskap hos ELN. Det tyske selskapet han jobbet for måtte ut med 14 millioner kroner i løsepenger. ELN driver også med utpressing og bombing mot utenlandske selskaper i Colombia, særlig mot petroleumsindustrien. De har forårsaket store skader på oljeledninger siden 1986.

Tirsdag 26. august: Stein Vatne - gerilja-gissel i et halvt år

I dag: Kanadisk gissel løslatt

FANGEVOKTERNE: "To menn, en vei, en historie". Uniformskledde representanter for ELN møter deg når du surfer inn på geriljaens hjemmeside.