Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Digital jakt på en kjæreste

- Det er ikke alltid det er sånn som du tror, forteller Allen fra Los Angeles over en kopp kaffe. Han har lenge sjekket damer på nettet - nå verdens største sjekkested.

I Allens tilfelle er det praterommene på America Online som er sjekkestedet. Allen krysset USA i fly og kjørte i drosje fram til adressen der den vakre kvinnen skulle bo.

- Hun var sosialklient, bodde i campingvogn og hadde tre barn med tre forskjellige menn. Hun gikk aldri ut. All kontakt med omverdenen skjedde via datamaskinen, forteller Allen.

Neste dag satt han på flyet hjem.

Maskenes karneval

Historien er typisk. På nettet kan du utgi deg for å være hvem du vil. Noen blir gift. Mange blir bare skuffet. Møteplassene er prategrupper, nyhetsgrupper og hjemmesider. Det digitale filteret gjør at scenene som utspiller seg der, likner på maskenes karneval i Venezia.

- Jeg har flere ganger blitt negativt overrasket når jeg møter nettvenner i virkeligheten. Ofte har det slått meg at jeg ikke ville ha pratet til dem om jeg hadde truffet dem ute på byen, sa en venn forleden.

Jeg har aldri sett ham. Vi er bare bits og bytes for hverandre.

På en prategruppe jeg ofte besøker på Internet Relay Chat (IRC), sa en venninne at hun har lettere for å være intim med folk på nettet enn i virkeligheten. På nettet lever hun ut en personlighet som er ukjent for hennes virkelige venner.

Elektrotransvestitter

Et annet fenomen er elektrotransvestitter - menn som utgir seg for å være kvinner. For noen dager siden fant jeg en nordmann som kalte seg Cathy på IRC. I virkeligheten er han Gunnar. Internett-kontoen avslørte navnet hans.

- Hvorfor later du som du er kvinne? spurte jeg ham.

- For moro skyld. Hvordan avslørte du meg? svarte han, åpenbart forfjamset.

Gunnar var nybegynner og visste ikke hvilken informasjon andre IRC-brukere har tilgang til. Nå er han trolig blitt dyktigere. Da kan han lure deg.

Mannsoverskuddet på nettet fører til at kvinner i løpet av sekunder i et praterom blir tilbudt alt fra en cyberromanse til et høyst virkelig ekteskap. De digitale mennene kan være uhyggelig direkte i sine henvendelser. I et middagsselskap ville en slik oppførsel være sosialt selvmord. På en upersonlig informasjonsmotorvei slipper man unna i mengden.

- Jeg er så drittlei av menn som sjekker, sa en 23-årig oslojente jeg traff på IRC rundt midnatt.

Derfor ble jeg egentlig overrasket da hun spurte om høyde, vekt og hårfarve.