Tirsdag 19. oktober 2021 klokka 09.43

Politihuset i Oslo, Jan Helge Andersen

«Noe som ikke stemmer»

Publisert
Sist oppdatert

«Den seksuelle handlingen han gjorde mot det han trodde var den eldste jenta får ham til å sitte litt som et spørsmålstegn.

Politiet
har fortalt ham at de har funnet spor den minste jenta, og mistenkte har bare godtatt det.»


Dag to av Andersens avhør innledes med å snakke om skam knyttet til saken. Han forteller at han har kjent på dette helt siden overgrepene og drapene skjedde, og at det er skam knyttet til overgrepene.

Avhøret dreier inn på jentene. I første avhør i 2000 sa han at han forgrep seg på den eldste, så endret han forklaring etter at han ble informert om DNA-funn på den yngste. Nå forklarer han igjen at hans oppfatning er at det var den eldste han forgrep seg på.

«Mistenkte husker at han «til en viss grad» forgrep seg på en av jentene, den han trodde var den eldste. Politiet sier de har funnet spor på den minste», skriver politiet. Politiet refererer til Andersen som «mistenkte».

Andersen synes likevel det er merkelig.

- Hodet mitt klarer ikke å slippe det helt, sier han.

«På spørsmål om skammen påvirker hans hukommelse rundt det som har skjedd, svarer mistenkte «kanskje», han vet ikke. Han har ikke tenkt på det på den måten», står det i avhørsreferatet.

I neste sekvens av avhøret gjennomgås tida like før drapene. Andersen blir bedt om å beskrive bevegelsene i Baneheia, hva han hører og ser. Han forteller at de går på en sti og hører lyden av løv i vinden.

DREPT: Stine SofieSørstrønen (8) (t.v.) og Lena Sløgedal Paulsen (10). Arkivfoto: Privat / SCANPIX
DREPT: Stine SofieSørstrønen (8) (t.v.) og Lena Sløgedal Paulsen (10). Arkivfoto: Privat / SCANPIX Vis mer

«På spørsmål om hva som skjer foran ham, svarer mistenkte at når han går et lite stykke lengre fram, ser han jentene komme mot ham og Viggo. Det er to barn, der den ene jenta er litt høyere enn den andre, kanskje et hode høyere.»

Han vet ikke hvem de er. Ifølge Andersen begynner Kristiansen å snakke med dem. Han husker ikke hva som blir sagt, men opplever det som at Kristiansen kjenner dem fra før.

Andersen forklarer videre at Kristiansen spør jentene om de vil hjelpe dem å finne noen kattunger. Så blir jentene med dem tilbake i samme retning som de kom fra.

«Han tenker at det bare er tull og fjas, og «henger egentlig bare på». Han er stort sett «etterdilteren».


«De går opp trappa og inn gjennom tunnelen. På den andre sida av tunnelen blir de stoppet av Viggo. Kniven peker mot jentene, og Viggo sier at de skal kle av seg», står det at Andersen sier i avhørspapirene.

Deretter beskrives overgrepene detaljert slik Andersen hevder de skjedde. Samtidig forteller han om store problemer med hukommelsen.

Kripos gjør undersøkelser i en bolig i Kristiansand. Foto: Heiko Junge / NTB
Kripos gjør undersøkelser i en bolig i Kristiansand. Foto: Heiko Junge / NTB Vis mer

«Mistenkte sier til avhører at det er noe mer som skjer, men at det er beksvart for ham. Det er noe som mangler, han tror det er mellom at den ene jenta blir plassert. Mistenkte klarer ikke å huske det noe mer, det er helt svart. Det er helt tomt», står det i dokumentene.

Han hevder likevel at Kristiansen først utfører overgrepene mot jentene, og at han selv deretter blir truet med kniv til å forgripe seg på det han har trodd var den eldste.

Ifølge Andersen nekter han, men blir da rispet i armen med kniv og truet. Han fortsetter så beskrivelsen av overgrepene og drapene.

«Er det en ting jeg er sikker på, drepte jeg den yngste.»


Dag to av avhøret har vart i en drøy time, da Andersen sliter med å få det til å stemme med hvem av jentene som var eldst og yngst, og hvem som gjorde hva i hvilken rekkefølge. Noe må være feil.

«Mistenkte sier at det er noe som ikke stemmer. På spørsmål om hva, svarer mistenkte at det er fordi dette betyr at det må være den yngste jenta som ble «forgrepet seg på». Det må være hun som sitter «her», ikke den eldste», sier han og peker på ei tegning han har laget av åstedet.

NYE AVHØR: Viggo Kristiansen og Jan Helge Andersen har vært inne til flere nye avhør i Baneheia-saken. Reporter: Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. Foto: Arkiv, NTB, Vedlog, Dagbladet. Vis mer

Han forklarer at han forgrep seg på det han omtaler som «den siste».

«Derfor må noe være feil. Enten er det «hans del i hendelsesforløpet» og at dette skjedde «før nummer to». Han er hundre prosent sikker på at han drepte den minste jenta. Han kan ikke forstå at han husker feil og har «byttet om» på at hans del av overgrepene skjedde tidligere enn han før har trodd», skriver politiet.

Han mener overgrepet han utførte nå må flyttes forover i tid. DNA-funnene skaper også forvirring for Andersen.

«Mistenkte sier at dersom han vet at han drepte den minste jenta, og at Viggo drepte den jenta som ble utsatt for overgrep sist, så kan ikke mistenkte ha forgrepet seg på den minste jenta. Da må han ha forgrepet seg på henne tidligere enn det han tror».

Dagbladet mandag 22. mai 2000.
Dagbladet mandag 22. mai 2000. Vis mer

Avhøret går så tilbake til Andersens videre beskrivelser av drapene slik han husker dem. Hvordan de to guttene skal ha kranglet etter det første drapet, som han hevder Kristiansen utførte, og hvordan han skal ha spurt Kristiansen hva han holdt på med, og dyttet ham slik at han falt, blir også tema.

Han forklarer også at han ikke har noe annet valg enn å utføre det andre drapet. At det sto mellom det og at både han og den andre jenta ble drept. Og at han gjorde som han ble fortalt.

- Det er ikke tull lengre, sier Andersen om hvordan han oppfattet situasjonen.

Han holder fast på at han bare husker den ene av jentene, at han trodde det var den eldste, men at DNA-funnene viser at han må ha tatt feil.

Blomster like i nærheten av åstedet høsten 2000. Foto: Heiko Junge / NTB
Blomster like i nærheten av åstedet høsten 2000. Foto: Heiko Junge / NTB Vis mer

«Dersom han har forgrepet seg på begge, så er det «totalt ute av hodet» hans. Fra dag én har han vært sikker på at han kun utførte overgrep mot den ene jenta. Han kan ikke huske å ha forgrepet seg på to. Etter det ble en usikkerhet hvem av jentene det var, har han tenkt på om det kunne være at han hadde forgrepet seg på begge to, men det klarer han i så fall ikke å huske», noterer politiet.

DNA har stått sentralt under hele Baneheia-saken. Analyser har blitt gjennomført i flere omganger, også i forbindelse med den siste etterforskningen. Under avhøret av Andersen blir han spurt i detalj om hvordan hans DNA kan ha blitt avsatt konkrete steder på den eldste av jentene.

«På spørsmål om hva han tenker om dette, svarer mistenkte at han vet ikke. Da han i fall ha gjort noe han har «blacket ut» og ikke har noen erindring av».


DNA-funn på jentas klær og undertøy, hevder han må ha blitt avsatt da hun ble flyttet eller dekket til. I tidligere avhør har han forklart at jenta var påkledd med blant annet bukse da hun ble flyttet. Andersen sier at han ikke kan huske alt som skjedde da jentene ble flyttet på.

Han kan fremdeles ikke huske å ha utført overgrep mot begge, og har derfor to teorier: Enten har han ikke snev av hukommelse om det.

- Eller så må det ha blitt overført av Viggo fra den ene til den andre, sier Andersen i avhøret.

Avhøret avsluttes klokka 15.29.

Dette er det andre avhøret av Jan Helge Andersen. Les det tredje her:

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer