0,- på statsbudsjettet i 26 år: - Straffes for kritikk av dyrevelferdspolitikken

Dyrevernere i NOAH er lei av at rosende politikerord følges av null i statsstøtte.

- STRAFFES: - Det synes som om NOAH blir straffet for å være, ikke bare en samfunnskritisk organisasjon, men også den organisasjon som er landbruksdepartementets tydeligste utfordrer i dyrevelferdspolitikken, sier Shabana Rehman i NOAH.  Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET
- STRAFFES: - Det synes som om NOAH blir straffet for å være, ikke bare en samfunnskritisk organisasjon, men også den organisasjon som er landbruksdepartementets tydeligste utfordrer i dyrevelferdspolitikken, sier Shabana Rehman i NOAH. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADETVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Rosen og gratulasjonene haglet da dyrerettighetsorganisasjonen NOAH i fjor feiret sitt 25-årsjubileum - fra blant annet statsminister Erna Solberg (H) som slo fast at «siden 1989 har NOAH stått sentralt i arbeidet for dyrs rettigheter».

Men i kroner og øre er lovordene fra regjeringshold tydeligvis lite verdt.

Ifølge NOAHs kommunikasjonsrådgiver Shabana Rehman har organisasjonen hittil ikke fått ei eneste krone over statsbudsjettet.

- Diskrimineres - Det synes som om NOAH blir straffet for å være, ikke bare en samfunnskritisk organisasjon, men også den organisasjon som er landbruksdepartementets tydeligste utfordrer i dyrevelferdspolitikken, sier Rehman til Dagbladet.

Nå har hun og NOAH fått nok - ikke av statsstøtte, men av rosende ord som ikke følges opp av penger.

- Det er bra at alle partilederne, deriblant Erna Solberg, anerkjente NOAHs viktige rolle som samfunnsdebattant under 25-årsjubileet, men merkelig at man da  i praksis diskriminerer organisasjonen i budsjettsammenheng, sier Rehman.

NOAH ser riktig nok enkelte positive trekk ved statsbudsjettet, som kutt i pelssubsidier og et prøveprosjekt for dyrepoliti som NOAH har gått i bresjen for å få. Likevel synes organisasjonen det blir for lite og at det burde vært lagt til rette for avvikling av pelsdyroppdrett.

- Straffes for meninger Ifølge Rehman har NOAH nå fått klare indikasjoner på at det er meninger som går på tvers av regjeringens som ligger bak at NOAH nektes statsstøtte.

«TALK IS CHEAP»: Statsminister Erna Solberg er blant dem som har kommet med lovord om NOAHs arbeid - uten at regjeringen hennes dermed vil støtte med penger. Her hilser hun på Shabana Rehman i en annen sammenheng i fjor. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET
«TALK IS CHEAP»: Statsminister Erna Solberg er blant dem som har kommet med lovord om NOAHs arbeid - uten at regjeringen hennes dermed vil støtte med penger. Her hilser hun på Shabana Rehman i en annen sammenheng i fjor. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET Vis mer

- NOAH har fått signaler fra departementet selv om at dette skyldes NOAHs engasjement mot norsk rovdyrpolitikk, og mot bruk av dyr til kjøttproduksjon - begge deler saker hvor NOAH har synspunkter på tvers av regjeringens politikk, sier Rehman til Dagbladet.

Hun har merket seg at organisasjoner som er mer på linje med regjeringen, som Folkeaksjon for ny rovdyrpolitikk, derimot får støtte over statsbudsjettet.

- Man ser at organisasjoner lettere får støtte om deres arbeid sammenfaller med landbruksdepartementets politiske føringer - slik som for eksempel en negativ innstilling til rovdyr, sier Rehman.

- En prioriteringssak Politisk rådgiver Lars Joakim Hanssen (Frp) i Landbruksdepartementet avviser Rehmans framstilling. Han sier at 29 organisasjoner får tilskudd på til sammen 27 millioner kroner, og nevner Natur og Ungdom som eksempel på at ikke bare meningsfeller får penger.

- Vi har prioritert å videreføre de som allerede får støtte, og har i tillegg brukt tre millioner kroner til Dyrepolitiet, sier Hanssen og understreker at det ikke bare er NOAH som ikke får pengestøtte.

- Er det riktig at det er lettere å få støtte for organisasjoner som er enige med Landsbrukdsdepartementet, og som for eksempel er negative til rovdyr?

- Det er helt feil. Her er det organisasjoner som er for rovdyr og som er uenige med oss i andre spørsmål, som får mye penger, sier Hanssen. Han har ingen tro på at noen i departementet har signalisert at meninger om rovdyrpolitikk og dyr til kjøttproduksjon er grunn til manglende statstilskudd.

Lovprises - igjen Selv om heller ikke Lars Joakim Hanssen har penger å gi til NOAH, er også han full av lovord om organisasjonens arbeid.

- De gjør veldig mye bra. De er som alle andre dyrevernorganisasjoner veldig «på», og styrker rettighetene til dyrevern, og det setter vi stor pris på. Blant annet innspill om Dyrepoliti, som regjeringen har innført, sier Lars Joakim Hanssen.